Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Теодор Петков

Теодор Петков е роден през 1986 година в Стара Загора. Възпитаник е на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Христина Морфова“ в Стара Загора с две специалности - Обой и Класическо пеене.


Теодор Петков е роден през 1986 година в Стара Загора. Възпитаник е на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Христина Морфова“ в Стара Загора с две специалности - Обой и Класическо пеене.

През 2013 завършва Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” със степен Бакалавър. 

През 2018 и 2019 участва в майсторските класове на Бруна Балиони и Веселина Кацарова, а през 2019 – в международния майсторски клас на доц. Николай Моцов. Носител е на Трета награда от Международния младежки конкурс „Славянски звън“ – Варна (2019).

Като част от солистичния състав на редица български оперни продукции е гастролирал във Виена и Люксембург, в Германия, Франция, Нидерландия, Северна Македония, Турция. Със сътава на Държавна опера-Русе участва във фестивала „Хунедоара Лирика“ в Дева, Румъния (2019).

До 2021 година Теодор Петков е член на състава на Държавна опера-Стара Загора, след което започва работа в Русенската опера. Младият оперен артист има разнообразен репертоар от епохата на Класицизма до поредица от роли от оперни творби от нашето съвремие, който активно обогатява. Сред ролите и заглавията са 

Папагено и  Моностатос във „Вълшебната флейта“, Белкоре в „Любовен елексир“, Жорж Жермон и  Маркиз д’Обини в „Травиата“, Тореадор и Данкайро в „Кармен“, Силвио в „Палячи“, Шонар и Марсел в „Бохеми“, Марко в „Джани Скики“, Пинг в „Турандот“, Г-н Гобино в „Медиумът“ на Меноти и Съдията в „Процесът Мерелин Монро“ на Р. Баумгартнер, Гилденстерн в операта „Хамлет“ на американския композитор Джоузеф Самър, чиято световна премиера се състоя на сцената на Русенската опера през 2022 година. През 2023 Теодор Петков дебютира в програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в постановката на операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев, в която изпълнява ролята на българския княз Симеон.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции