Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Сунай Муратов


Сунай Муратов е роден в България, гр.Плевен.

Музикалната си кариера започва едва шест годишен – със занимания на цигулка.

Завършил е СМУ "Панайот Пипков“ и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалностите Хорово и Оркестрово дирижиране при профeсорите Стоян Кралев, Иван Вульпе и Иван Бакалов. Като отличен студент е носител на престижната стипендия "Проф. Георги Димитров".

Професионалният диригентски дебют на Сунай Муратов е в продукциите на „Вълшебната флейта“ и „Севилският бръснар“ на сцената на Бургаската опера, където работи в периода 1996-1998 година. През 1996 година той е асистент-диригент на Борислав Хинчев в постановката на операта „Еврейката“  от Фроментал Халеви в Софийската опера.

Варненската опера е следващият театър, където през 1998-2000 година той заема позицията на Главен диригент. На оперната сцена и на концертния подиум във Варна той  се среща с едни от най-авторитетните оперни артисти и солисти-инструменталисти у нас. Тогава обогатява репертоара си с множество симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. В това време осъществява и редица турнета из страната и чужбина/ Швейцария, Германия, Испания и др./

От края на 1999 година Сунай Муратов се присъединява към екипа на Националната опера и балет-Анкара, където в периода от 2011 – 2016 година заема длъжността Главен диригент и се утвърждава като един от водещите оркестрови диригенти в Република Турция.

Богатият репертоар на Сунай Муратов включва редица оперни заглавия. Сред тях могат да се отбележат Вердиевите Аида, Трубадур, Травиата, Риголето, Отело; Селска чест (Маскани), Палячи (Леонкавало), Бохеми, Тоска и Турандот (Пучини), Дон Паскуале (Доницети), Вълшебната флейта и Отвличане от сарая (Моцарт), също и оперетите Прилепът (Й. Щраус), Царицата на чардаша (Калман), Парижки живот (Офенбах), както и опери от турски композитори IV. Murat, Okan Demiriş; Aşk-ı Memnu, Selman Ada.

В симфоничния и инструменталния жанр репертоарът на диригента Сунай Муратов включва симфонии от Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, почти всички симфонии на Брамс и Чайковски, произведения от  Рахманинов, Шостакович, Прокофиев, Стравински, Мусоргски, Александър Танев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров и много други.

Диригентът има изключително богат репертоар и с множество балетни заглавия – Лебедово езеро, Лешникотрошачката, Спящата красавица, Анна Каренина, Дон Кихот, Жизел са само малка част от тях. В кантатно-ораториалния жанр Муратов дирижира произведения от Верди, Моцарт, Брукнер, Малер, Стравински, Бетовен, Аднан Сайгун и други.

Маестро Сунай Муратов е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция. За пет творчески сезона той изпълнява длъжността на Генерален музикален директор на Държавната дирекция на оперните театри, която обединява всичките шест оперни театри в страната. Сунай Муратов е бил диригент-постановчик на оперни продукции, с които е гостувал на Истамбулския оперен фестивал, на фестивала в Таормина-Италия, на престижния международен летен оперен фестивал „Аспендос“ – Турция (Анталия).

От 2015 година, диригентът споделя многостранния си творчески опит като преподавател в Анкарската музикална академия.

От началото на юбилейния творчески сезон на Държавна опера-Русе (2018), Маестро Сунай Муратов е предпочитан гост-диригент и поставя множество премиерни заглавия Дон Карлос (Верди), Бохеми (Пучини), Бал с маски (Верди), Травиата (Верди), също така изнася и симфонични концерти с Русенска филхаромония.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825037
мобилен: 082 825042
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции