Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Стелияна Димитрова - Хернани

Диригент на хора


Стелияна Димитрова–Хернани е родена в Пловдив в семейство на музиканти. Забележителна е наследствеността и творческата приемственост в професионалното израстване на русенската хорова диригентка. Нейният дядо Стефан Георгиев-Хернани е един от основателите на Русенската опера и редом с това, активен деятел и поддръжник на Русенската филхармония.  

Бащата на Стелияна е диригентът Атанас Димитров, дългогодишен ръководител на хоровете на Русенската опера, Пловдивската опера и русенски хор "Родина". 

Майката на Стелияна - Мариана Стефанова –  корепетитор дълги години в Русенската опера и хормайстор на другия забележителен русенски хор "Дунавски звуци". 

През 1994 година Стелияна Димитрова-Хернани завършва Музикалното училище в Русе със специалност обой, а през 1999 се дипломира в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство със специалностите музикална педагогика и пиано при проф. Георги Кънев. 

През 1997 Стелияна влиза в редовете на хор "Дунавски звуци" като хористка, а година по-късно от 1998  е и член на хора на Русенската опера. Димитрова е възпитаник и следовник  на известния български диригент Михаил Ангелов.

От 2011 Стелияна Димитрова-Хернани е диригент на хор "Дунавски звуци", а от 2012 става диригент и на оперния хор на Държавна опера-Русе. 

През 2013 Стелияна Димитрова се дипломира с образователна степен  Магистър по хорово дирижиране в Нов български университет при хонорувания преподавател проф. Теодора Павлович.

Репертоарът на младата хор-майсторка на Русенската опера за седемте творчески сезона на работата в най-активния български оперен театър е изключително богат и се разширява непрестанно.

Сред премиерните заглавия, които тя е подготвила са оперите „Фалстаф” (МФ „Мартенски музикални дни” 2013), „Хофманови разкази” (МФ „Мартенски музикални дни” 2014), “Катерина Измайлова” (МФ Мартенски музикални дни 2015), ),“Кавалерът на розата” (МФ Мартенски музикални дни 2017), „Макбет“ (МФ Мартенски музикални дни 2018 и МФ „Хунедоара лирика“ – Румъния 2018), „Трубадур“ (МФ „Хунедоара лирика“ – Румъния 2018), „Летящият холандец” 2014, „Мария Десислава” 2012, 2017 (Хор „Дунавски звуци” и Хора на Русенската опера), „Фиделио” (Хор „Дунавски звуци”), „Химн на нациите” от Дж.Верди, ораториите „Моление” на Найден Андреев, изпълнена в Зала „България” в София в чест на интронизацията на българския патриарх Неофит и „Въоръженият човек” на Карл Дженкинс, изпълнена в програмите на МФ”Мартенски музикални дни” в Русе и на Европейския музикален фестивал в Зала „България” в София, Реквием от Габриел Форе (Хор „Дунавски звуци”) в Русе, в края на 2019. 

В репертора на Стелияна Димитрова-Хернани влизат още оперите със забележително хорово участие „Дон Карлос”, „Аида”, „Набуко”, „Отело”, „Риголето”, „Травиата”, „Норма”, „Кармен”, „Тоска”,“Турандот”, “Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Вълшебната флейта”; ораториите „Кармина Бурана”, „Стабат Матер” на Росини и Перголези, кантатата “Александър Невски” от Прокофиев,  реквиемите на Верди, Моцарт, Форе и Рутер; оперетите „Царицата на чардаша”, „Веселата вдовица”и „Прилепът”, както и други оперни и оперетни заглавия с по-малко хорово участие.

Повечето от произведенията са представени не само на русенска сцена, но и в София, Варна, Велико Търново, Севлиево, Троян, Габрово и други градове в страната, както и на фестивалите в Солотурн – Швейцария,  Одерцо – Италия и Франция, Международния фестивал за опера и класическа музика  „Хунедоара лирика“ – Румъния (2018).

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции