Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Светлана Анчева

обой


Светлана Анчева е родена в град Русе. 

На 6 годишна възраст започва да свири на пиано, а на 14 – на обой. Завършва СМУ “Проф. Веселин Стоянов“ – Русе през 1991 и НМА „Проф. П. Владигеров“ през 1995 в класa по обой на ст. преп. Пламен Проданов, а през 1996 завършва и Теоретичния факултет със специалност Хорово дирижиране в класа на Проф. Анна Белчева.

Солист е на Русенска филхармония, Симфоничния оркестър на НМА, Младежкия фестивален оркестър – Русе, Шуменската филхармония, оркестрите на оперните театри в Бургас, Пловдив, Русе, на Камерен оркестър „Орфей“. 

Солист е на международните фестивали „Мартенски музикални дни“, „Музика Нова“ – София, Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ – Добрич, „Кореади“ – Нова Аквитания, Франция. През 2019 в рамките на фестивала „Харковски ансамбли“ изнася рецитал и майсторски клас в Харковския Университет по Изкуствата (ХНУМ „Котляровски“). През октомври 2022 на Светлана предстои поредица от солови рецитали в няколко града във Франция, съпътствани от майсторски класове в консерваториите в Ла Рошел и Мериняк.

Осъществява българските премиери на „Тарагот“ – симфония концертанте за обой, кларинет и струнен оркестър от Анатол Виеру, „Три пиеси“ за соло обой от Йонг-Те Ха и „Часовникът на цветята“ от Жан Франсе, Идилия-концертанте от Волф-Ферари, както и световните премиери на Соната за обой и пиано от акад. В. Казанджиев и „Музика за Слав“ от К.Илиев.

Изнася концерти с пианистите Евгени Желязков, Роксана Богданова, Драгомир Йосифов, Мария Бондаренко и Юрий Илинов и създадения от нея ансамбъл за камерна музика „Формантик“. Член е на ансамбъл „Музика Нова“. В продължение на 20 години е соло-обоист на Държавна опера-Русе, от 2018 е соло-боист  на Софийската опера и балет. Участва в майсторски класове на проф. Давид Валтер и Питър Вийл.

Парижкото издателство „Billaudot“, издава нейна транскрипция за обой и пиано на Баховия хорал „Nun komm der’Heiden Heiland“ в колекцията на Давид Валтер.

Редактира и издава много произведения, най-значителните от които „Тутраканска Епопея“ от Д. Христов, Операта „Родолф“ от А. Давид, произведения от П. Клайншмид, а през 2017 оркестрира музиката за спектакъла „Виенски Меланж“ на Верелд Театър в Холандия. През 2004 основава ансамбъл за камерна музика „Формантик“, автор е на множество транскрипции за този състав, сред които „Пролетни приумици“ на Л. Пипков.

Изнася концерти с оркестрите на Държавна опера-Русе и Софийска опера и балет и с други частни формации в повечето страни в Европа, Америка и Япония, а в периода 2007 – 2017 – ежегодни камерни концерти с приятели в Дома за възрастни хора „Свещено сърце“ в Ниорт, Франция.

 

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825042
мобилен:
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции