Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Петя Цонева

Професионалният път на мецосопраното Петя Цонева започва още на следната година с участието ѝ в продукциите на новосъздадената българска частна оперна компания „Евростейдж“.


Петя Цонева е родена в Русе.

Завършила е НУИ„Проф.Веселин Стоянов“ в родния си град в класа по класическо пеене на известния вокален педагог Георги Делиганев. През 1997 се дипломира в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на българската певица и педагожка проф.Благовеста Карнобатлова.

Професионалният път на мецосопраното Петя Цонева започва още на следната година с участието ѝ в продукциите на новосъздадената българска частна оперна компания „Евростейдж“. Там младата певица дебютира в ролите на Маддалена, Сузуки и Фенена, които с успех изпълнява на много оперни сцени по време на гастролите на оперната трупа в Нидерландия, Белгия, Швейцария, Франция и Португалия.

През 2002 година Петя Цонева дебютира в ролята на Амнерис в оперния театър във Велс, Австрия с трупата на „Верди Опера“. В следващите няколко творчески сезона певицата усилено обогатява своя репертоар като включва централните мецосопранови роли на Азучена, Прицеса Еболи, Сантуца, Кармен и Адалжиза, които с успех представя в Австрия, Германия, Испания, Португалия и в САЩ.

След 2003 година Петя Цонева интерпретационно и вокално-технически подготвя всички свои ролипод артистичното ръководство на педагожката Майя Попова – дъщеря, ученик и следовник на школата на именития български оперен певец проф.Михаил Попов.

От 2006 година Петя Цонева е в солистичния състав на Държавна опера-Русе и активно участва във всички големи продукции като изпълнява ролите на Кармен, Амнерис, Азучена, Сантуца, Улрика („Бал с маски“), Прециозила („Силата на съдбата“), Керубино, Берта, Княз Орловски („Прилепът“), Никлаус „Хофманови разкази“), Ернестина („Странното недоразумение“ на Росини) и още много други. Певицата включва в репертоара си и кантатно ораториални творби, сред които са реквиемите на Моцарт и Верди, „Стабат матер“ от Перголези и Росини, кантатата „Александър Невски“ от Прокофиев и други. Петя Цонева е един от активните участници в образовелните инициативи на Русенската опера.

Петя Цонева е търсен партньор и е гостувала във всички български оперни театри, гастролирала е в почти всички европейски държави и в 45 от Американските щати.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции