Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Петър Костов

Като изпълнител на ролята на Сергей, Петър Костов е част от екипа на постановката на „Катерина Измайлова“ от Шостакович, която е носител на „Кристална лира“.


Петър Костов е роден през 1979 година в Ямбол.

През 2003 защитава своята магистърска степен в НМА „Проф.Панчо Владигеров" в класа на проф.Асен Селимски. Веднага след това младият тенор става носител на стипендия за специализация в Академията "Борис Христов" в Рим, където се усъвършенства в певческия стил белканто в духа на италианската традиция при педагозите Антонио Боайе и Мирела Паруто – имена от златната книга на Арена ди Верона. През 2006 Петър Костов e поканен да направи още една специализация от Бруно Кали - Президент на Академия "Санта Чечилия" – Рим. Младият певец довършва своето усъвършенстване при изявения оперетен артист и блестящ тенор Арон Аронов.

След завръщането си в България Петър Костов дебютира на сцената на Държавна опера-Русе с ролята на Алфред Жермон ("Травиата") през април 2006. Скоро след това дебютира и като и Рудолфо в „Бохеми“ на Пучини. Тази роля той изпълнява многократно в различни постановки. От 2008 Петър Костов е солист и на Държавна опера-Бургас. Изявите на Петър Костов са очаквани, желани и се осъществяват на сцените на всички български оперни театри. 

В репертоара си тенорът Петър Костов включва ролите на Пинкертон ("Мадам Бътерфлай"), Туриду ("Селска чест"), Ленски („Евгений Онегин“), Григорий от "Борис Годунов" (за МФ „Варненско лято“ през 2008), Измаел ("Набуко“), Дон Хозе ("Кармен"), Херцога на Мантуа ("Риголето"), Рикардо ("Бал с маски"), Владимир от "Княз игор" за постановка на Софийската опера, Сергей („Катерина Измайлова“). 

През 2011 Петър Костов направи и своя международен дебют със състава на Русенската опера в ролята на Алфред от "Травиата" в редица театри в Испания. През 2012 тенорът гастролира с Вердиевия Реквием и с ролята на Касио ("Отело") във Франция, Германия, Австрия и Холандия. На Летния фестивал на открито в Солотурн-Швейцария Петър Костов участва в продукцията на „Риголето“, а на откриването на Фестивала „Джузепе Ди Стефано“ в Одерцо-Италия – с Реквиема на Верди. 

Петър Костов е гастролирал в Токио с Девета симфония на Бетовен, гостувал е многократно на Летния фестивал в Грац-Австрия, във Вилах-Австрия отново с „Бохеми“, на сцената на НДК-София с „Катерина Измайлова“ и „Набуко“, на МФ „Варненско лято“ с „Бохеми“, а през 2016 е гост в гала-концерт на Македонската опера и балет. 

Сред последните големи роли на артиста са ролята на Самсон от ,,Самсон и Далила“, която е истинско предизвикателство за всеки тенор и ролята си на Илия в блестящата постановка на „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев, с която Петър Костов зарадва зрителите из цялата страна по време на гастролите на Русенската опера.

Петър Костов е пял на всички оперни сцени и е участвал във всички фестивали в България. 

Като изпълнител на ролята на Сергей, Петър Костов е част от екипа на постановката на „Катерина Измайлова“ от Шостакович, която е носител на „Кристална лира“.

 

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции