Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Иван Пенчев

Иван Пенчев е лауреат на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци ”Светослав Обретенов“, на Академичния конкурс „Проф. Илия Йосифов“, на Първия академичен конкурс за оперета и мюзикъл в София.


Тенорът Иван Пенчев е роден през 1992 година в град Русе. 

Завършил е НУИ “Проф. Веселин Стоянов“ - Русе със специалност Класическо пеене в класа на всепризнатия вокален педагог Георги Делиганев. През 2012 започва обучението си в НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Илка Попова и доц. д-р Николай Моцов. В НМА изучава актьорско майсторство в класа на акад. Пламен Карталов. Още като студент през 2014 младият певец участва в детските спектакли на Националната опера в София.

Иван Пенчев е участвал в майсторските класове на българския баритон с международно признание Иван Консулов в рамките на МФ “Мартенски музикални дни“- Русе, в майсторския клас за интерпретация на френска музика, воден от Вера Николова и Оливие Дориа в София и в Международния майсторски клас на световно известния български тенор Калуди Калудов във  Варна, както и в майсторския клас да друг български тенор с международно признание – Емил Иванов в рамките на МФ „Варненско лято“.

Иван Пенчев участва в концерти като солист със Софийска филхармония “Симфониета-София“, Шуменска филхармония, Академичния симфоничен оркестър и други.

Иван Пенчев е лауреат на Националния конкурс за млади инструменталисти и певци ”Светослав Обретенов“, на Академичния конкурс „Проф. Илия Йосифов“, на Първия академичен конкурс за оперета и мюзикъл в София.

Една от забележителните изяви на младия певец е участието му на 25-ти септември 2016 година в програмата на Софийска филхармония по повод 110 години от рождението на Дмитрий Шостакович. Поради своя успех програмата е представена и в Русе – градът, чийто почетен гражданин е гениалният руски композитор. В началото на 2017 Иван Пенчев е организатор и участник на концерта „Мост между поколенията“ в родния си град.

В края на 2016 Иван Пенчев участва в тържествения концерт „95 години Национална Музикална Академия“ в София, а през пролетта на 2017 е един от избраните участници в презентативен тур на изявените възпитаници на Националната музикална академия в оперните театри в Пловдив, Бургас и Стара Загора.

От 2017 година Иван Пенчев е щатен артист-солист на Държавна опера-Русе.

На сцената на Русенска опера младият тенор дебютира в ролите на Едвин („Царицата на Чардаша“), Кадията („Луд Гидия“) , Фронтино от „Странното недоразумение“ от Росини (първо изпълнение за България), Абдало („Набуко“) и Малкълм („Макбет“) в оперетата „Парижки живот“ и др. Певецът участва в продукциите на Русенската опера в изданията на Международния фестивал за опера и класическа музика в Дева, Хунедоара лирика – Румъния.

Иван Пенчев и съпругата му Глория Пенчева създават Дует „Аморе“. Дуетът се радва на голям успех сред публиката и непрестанно получава покани за участия, а в репертоара му са включени български и чуждестранни шлагерни песни.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции