Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Емил Табаков

Емил Табаков е носител на престижни национални награди в областта на музиката – Музикант на Годината на Българското национално радио за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж.


Емил Табаков е роден в Русе. В изключително богатата си и плодотворна творческа биография на диригент и композитор той остава верен на културните традиции на родния си град с ежегодното си присъствие в културните събития на Русе. Най-често изявите му са свързани с участията му в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент  в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия,Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, ЮжнаКорея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба,  Бразилия, Израел, Холандия и др.

Дирижирал е оперни спектакли в теaтър „Ла Фениче“ (Венеция), Теaтър „Реджо“ (Торино), концерти на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър „D'ile de France“, Националните оркестри на Лил, Лорейн, Нант, Кан, Симфоничния оркестър на Авиньон, Симфоничния оркестър на Арена ди Верона, Симфоничния оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Симфоничния оркестър „Нова Русия“, Нов филхармоничен оркестър на Вестфален, Бохумски Симфоничен оркестър, Сеулска Филхармония, Симфоничния оркестър на Токио Сити, Симфоничния оркестър на Рио де Жанейро, Симфоничния оркестър на Сао Паоло, Симфоничния оркестър на Щат Мексико, Симфоничния оркестър на Монтерей, Филхармония „Джордже Енеску“ (Букурещ), Атински филхармоничен оркестър, Държавен Симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър „Борусан“ (Истанбул), Президентски Симфоничния оркестър – Анкара и много други.

Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от класиката, романтизма и съвременни автори.

Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за „Балкантон“, „Мега-Мюзик“ и „Гега Ню“ (България), „Елан“ (САЩ), „Капричио Делта“ (Германия), „Пентагон“ (Холандия),  EMI, „Наксос“.

Емил Табаков е носител на престижни национални награди в областта на музиката – Музикант на Годината на Българското национално радио за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж. Той е определен за един от 100-те най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012 година. 

Участието на Маестро Табаков в програмата на фестивала „Опера под звездите“ поставя началото на бъдещото му плодотворно сътрудничество с Държавна опера-Русе.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции