Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Весела Василева

Художествен ръководител


Весела Василева е родена в Русе.

През 1999 завършва Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” със специалност Класически балет в класа на Чавдар Христов, а през 2002 – Националното училище по танцово изкуство –  София при Фани Чернева и Калина Богоева.


Още като ученичка участва активно в концертите на училищата в Русе и София, както и в постановките на балетната трупа на Русенската опера. Посещава семинарите на Балетната академия на Калина Богоева и Международната балетна академия във Варна. Постъпва като балерина в Държавна опера-Русе през 2003.


В периода 2004-2007 преподава в Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”- Русе.

През 2002-2004 Весела Василева участва в проекти в трупата на Жанет Жаке „Класически балет на Париж”, с които гастролира в много европейски страни.

Репертоарът на Весела Василева включва Лебедово езеро (Одета-Одилия), Спящата красавица (Аврора) Лешникотрошачката (Клара), участва и в постановката на Варненската балетна трупа с хореографията Сергей Бобров, Жизел (Жизел), Аполон Мусагет от Стравински (Полихимния), Уличното цвете, Дон Кихот на Лудвиг Минкус (Китри), Ромео и Жулиета (Жулиета) с хореографията на Силвия Томова, Снежанка и седемте джуджета от Александър Йосифов (Снежанка) с хореографията на  Силвия Томова и много други на сцената на българските оперни театри и в чужбина – Италия, Испания, Дубай, Корея, Белгия, Германия, Холандия.

Танцува в Grand Gala ballet Dubai ; Spectacular Ballet Malta ; Скопие - Македония

Гостува и в трупите във Варна, Бургас, Стара Загора.

Прави хореографии за редица концерти, опери, детски мюзикъли и оперета.

Гастролира в Корея, Холандия, Италия, Испания, Белгия, Швейцария, Дубай, Малта, Тунис, Франция, Германия, Гърция, Литва, Латвия.

От 2019 Весела Василева е Главен художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Русе.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции