Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Венцеслав Анастасов

През 2005 г. дебютира в Софийска опера с ролята на Ескамило, за което спечели висока оценка сред публиката и критиците. Със същата роля дебютира в Двореца на изкуствата във Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел и режисьор Карлос Саура.


Роденият в Русе (България) Венцеслав Анастасов е третото поколение на едно от най-известните семейства на оперни певци в България. Започва да учи музика в ранна възраст, свирейки на пиано и класическа китара, а по-късно започва да учи оперно пеене при маестро Георги Делиганев. През 1990 г. се премества в София, където продължава обучението си при Маестро Асен Селимски в Националната музикална академия, която завършва с най-голямо отличие през 1996 г.

През 1995 г. дебютира в „Il Barbiere di Seviglia“ в ролята на Фигаро с голям успех и малко след това е нает в Русенската опера като солист, където играе роли като Белкор в „Еликсирът на любовта“ ”, Марчело или Шанард в„ Ла Бохема ”, Шарплес в „Мадам Бътерфлай”, Зурга в„ Перлените рибари ”, доктор Малатеста в„ Дон Паскуале ”и много други. По-късно той участва в турне, което го кара да играе всички тези роли в Холандия, Белгия, Швейцария и Англия.

Той дебютира на летния фестивал във Варна с „Fabola per la Scala” през 2002 г. и веднага бе поканен за предстоящите сезони да пее роли като Жермонт в „Травиата”, Онегин в „Евгений Онегин”, Белкор в „Любовен еликсир ”, Ецио в „Атила ”, Граф Луна в „Трубадур”, Дон Джовани, Маркиз ди Поса в „Дон Карло” и др.

През 2005 г. дебютира в Софийска опера с ролята на Ескамило, за което спечели висока оценка сред публиката и критиците. Със същата роля дебютира в Двореца на изкуствата във Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел и режисьор Карлос Саура. Впоследствие влиза в ролата на Маркиз ди Поса в „Дон Карло“, отново с диригент Маестро Лорин Маазел. През сезона 2007-2008 г. участва интензивно в постановките на Двореца на изкуствата, пеейки „Обручение в манастира” („Брак в манастира”), дирижиран от маестро Д. Юровски, в "Турандот" заедно с Мария Гулегина и Марко Берти под ръководството на диригента Зубин Мета и в постановката на Метрополитън опера „Ифигения в Таврида” заедно с Маестро Пласидо Доминго.

През 2009 г. дебютира в страхотната роля на Риголето в Софийския оперен театър и след това е поканен да участва във фестивала на Св. Маргарет (Австрия), за да повтори успеха си със същата роля. Междувременно той пее ролите на Скарпия в „Тоска“, Фигаро и граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“, "Набуко", "Макбет", а на летния фестивал в Солотурн (Швейцария) пее с голям успех Марчело в „Бохеми“.

Той дебютира в Театър Масимо в Палермо с операта „Симон Боканегра“ и впоследствие е поканен от маестро Лорин Маазел да участва в тържественото откриване на Оперния театър в Гуанджоу с „Турандот“. Дебютира в Регио ди Парма с голям успех в роля на Ецио в „Атила”, след което пее в Софийска опера в Мемориалния концерт на Гена Димитрова.През 2011 г. се завръща в Палау де лас Артс, за да участва в постановката на „Борис Годунов”, режисирана от Андрей Кончаловски.

Той постига голям успех както в ролята на Барнаба в „Джоконда“ заедно с Елизабета Фиорило, Роберто Скандиуци и Джована Касола в театъра Политеама Греко в Лече, така и като участие в постановката „Der König Kandaules“ в Театро Масимо в Палермо. Наскоро дебютира в театъра „Сан Карло“ в Неапол в постановката „Риголето“ заедно с Дмитрий Хворостовски, Дезире Ранкаторе и Стефан Поп с диригент маестро Пиер Джорджо Моранди. През юни същата година той дебютира в Театър Лирико Джузепе Верди в Триест с ролята на Ецио в „Атила“ с брат си Орлин Анастасов, за което спечели голямо признание.

На фестивала в Солотурн през 2013 г. той участва в много гала концерти и с различни роли като Ренато в „Бал с маски“ и Амонасро в „Аида“ заедно с звезди като Марио Маланини и Мишел Кридер. През 2014 г. той играе ролята на Фридрих в операта „Das Liebesverbot“ в Театро Верди - Триест. През 2015 г. той участва в Сплитския летен фестивал в Хърватия, където пее първосвещеника на Дагон в „Самсон и Далила“ и Амонасро в „Аида“. Същата година той пее в „Турандот“ с диригинт маестро Зубин Мехта и Андреа Бочели в Лажатико (Тоскана).

През 2016 г. пее в „Ернани“ в Оперния театър в Сплит и в „Силата на съдбата“ в София. По-късно същата година отново се превъплъщава в ролята на Ескамилио в „Кармен“ заедно с Анита Рахвилешвили и през 2017 г. пее Щелкалов в „Борис Годунов“ в Оперния театър на Марсилия.

 

 

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции