Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Велизар Проданов

Водач втори цигулки


Велизар Проданов е завършил средното си образование в НУИ „Проф Веселин Стоянов“ в Русе в цигулковия клас на Анелия Попова. Получава бакалавърската си степен в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ със специалност Цигулка в класа на проф. Йосиф Радионов.

В края на своето академично обучение през периода 2008-2010 е концертмайстор на Фелхармония „Пионер“. След 2010 предприема множество концертни изяви с триа, квартети и джаз-състави в  Южна Америка, Азия и Европа.

От началото на 2012 година Велизар Проданов е артист-оркестрант в Държавна опера-Русе. От септември 2017 той е водач на Втори цигулки.

Велизар Проданов има изявен интерес към различни музикални стилове и жанрове. Особено силен е интересът му в областта на джаза, където може да изяви своите импровизаторски умения в съчетание с технически трудните предизвикателства. Това определя и участието му във формацията Jazz Syndicate – Ruse, което е обичайно и характерно за Русе, който е известен като град на джазовата музика. Редовно е участието му в солови и камерни концерти на Русенската филхармония. Цигуларят с голям интерес и готовност участва и в музикални проекти с рок, поп и Jazz музика. 

Велизар Проданов  предприема и различни концерти в страната както с джаз музика, така и в стиловета на класическата музика. В течение на последния творчески сезон Велизар Проданов участва и в няколко различни концета с музика от епохата на Барока. 

Най-силната и най-предизвикателната изява на младия цигулар е участието му в инструменталния ансамбъл, който представи спектакъла на „История на войника“ от Игор Стравински на сцената на Русенската опера. Партията на цигулката в този ансамбъл е предимно солова. Тя преминава през изпитанията на различни технически трудности и през изпитанията на на различни жанрови музикални стилове, пречупени през сложната творческа мисъл на композитора. Разностранните жанрови и стилови търсения и интереси на Велизар Проданов допринесоха за успешната му изява в изпълнението и интерпретацията на „История на войника“.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции