Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Александър Крунев

Като дългогодишен солист на Държавна опера-Русе Александър Крунев бе удостоен със „Златна лира“ – най-престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци


Александър Крунев е един от най-ярките представители на българската оперна школа, роден на 07.10.1962 година в град София. Завършил е Националната музикална академия "Проф.Панчо Владигеров" през 1990 година. В същата година е и професионалният му дебют на сцената на Държавна опера-Пловдив в ролята на Жорж Жермон в Травиата на Джузепе Верди.

Репертоарът на най-популярния и обичан от българската публика баритон включва главните роли от оперите Севилският бръснар от Росини, Любовен еликсир, Лучия ди Ламермур и Дон Паскуале от Доницети; Набуко, Ернани, Риголето, Трубадур, Бал с маски, Дон Карлос, Аида, Отело и Макбет от Джузепе Верди; Манон Леско, Бохеми, Тоска, Мадам Бътерфлай и  Турандот от Пучини; Княз Игор от Бородин; Кармен от Бизе; Евгений Онегин от Чайковски; Селска чест от Леонкавало и Палячи от Маскани; Лакме от Лео Делиб и още много други. Някои от ролите, в които известният баритон се е превъплъщавал с недостижимо майсторство в десетки постановки, надминават стотици изпълнения.

Александър Крунев се слави и с много богатия си опит в областта на кантатно-ораториалната музика –  Коронационна меса на Моцарт, Миса солемнис и Девета симфония на  Бетовен; Кармина Бурана от Карл Орф; Едип цар от Стравински.

Със своето авторитетно и достойно присъствие баритонът Александър Крунев е допринесъл за издигането на нивото на всички оперни театри в България. Неговата артистична дейност се простира и в чужбина. Той е гост-изпълнител в най-реномираните оперни театри в Италия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Англия, Дания, Испания, Полша, Румъния, Македония, Република Корея, Япония и други.

Александър Крунев е бил предпочитан партньор на световни оперни знаменитости като Гена Димитрова, Александрина Милчева, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Салваторе Физикела и много други.

Като дългогодишен солист на Държавна опера-Русе Александър Крунев бе удостоен със „Златна лира“ – най-престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци за приноса му в издигането на достиженията на българската музикална култура.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции