Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Александър Баранов

Репертоарът на Александър Баранов е обширен и включва десетки роли от оперни и оперетни заглавия.


Александър Баранов е роден в Русе.

Завършил е НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ – Русе със специалност Кларинет. Продължава образованието си във Великотърновския университет със специалност Музикална педагогика, като в същото време започва професионалната си  музикална кариера в Държавния Музикално-драматичен театър ”К.Кисимов“ – В.Търново като солист-кларинетист.

Сцената на музикалния театър във Велико Търново събужда интереса на младия тенор Александър Баранов към вокалното изкуство и в периода 2007-2009 той постъпва в магистърската програма по Оперно пеене в Нов български университет – София. През 2011 година Александър Баранов започва работа в Смесения хор на Българското национално радио, а от 2012 година е артист-солист на Държавна опера-Русе. От началото на сезон 2017-2018 тенорът Александър Баранов е солист и на Държавна опера-Пловдив.

Репертоарът на Александър Баранов е обширен и включва десетки роли от оперни и оперетни заглавия. Сред тях са ролите на Моцартовите герои Тамино (Вълшебната флейта), Ферандо (Така правят всички жени), Дон Оттавио (Дон Жуан); Неморино, Пинкертон. Александър Баранов успешно навлиза и в модерната опера на 20 век с превъплъщенията си в героите на Рихард Щраус Бригела (Ариадна от Наксос) и Валцаки (Кавалерът на розата), както и героите от оперите на Шостакович Иван (Нос) и Зиновий Измайлов (Катерина Измайлова). Александър Баранов включва в своя обширен репертоар и множество роли от опери на Верди, Офенбах, Парашкев Хаджиев и други.

Александър Баранов е желан и търсен солист и в много концерти с кантатно-ораториални творби, сред които са Стабат Матер (Росини), реквиемите на Моцарт и Станфорд, Въоръженият човек на К.Дженкинс, които е изпълнявал на българските и чуждестранните концертни сцени.

Александър Баранов е участвал в международни гастроли в повечето европейски страни, в Русия и САЩ, сред които са Международният фестивал „Солотурн класикс“ – Швейцария, “Herrenchiemsee Festspiele” и “Erlangen klassik am see” – Германия, „ Московский  Пасхальный фестиваль“ с главен художествен ръководител Валерий Гергиев, под чието диригентство е участвал в ансамблови концертни изяви с Мюнхенската филхармония.

Александър Баранов вписва в своята биография и множество участия в българските фестивали Мартенски музикални дни-Русе, Софийски музикални седмици, Варненско лято, Моцартови празници – Правец и Opera Open – Пловдив.

 

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции