Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Аделаида Якимова - Фурнаджиева


Аделаида Якимова-Фурнаджиева е родена в Русе.

Многостранно изявена творческа личност, с широта на своите интереси, Аделаида Якимова завършва НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ в Русе с три специалности – Пиано, Класическо пеене и Хорово дирижиране. През 1980 завършва специалност Класическо пеене в НМА „Проф.Панчо Владигеров“.

Още като съвсем млад изпълнител тя става лаурeат на конкурса „Светослав Обретенов”. След стажантските години на сцената на Софийската опера(1980-1983) младата певица избира да продължи своя път в света на операта на сцената на Русенската опера, където в продължение на 18 творчески сезона работи като солист-артист, а по-късно, успоредно с това – и като асистент-режисьор.

През 2005 година Аделаида Якимова защитава своята магистърска степен по Музикално-сценична режисура в НМА „Проф.Панчо Владигеров“, а през 2008 година е присъдена степента „Доктор“ за нейната дисертация в областта на музикално-сценичната режисура “Психо-физическа подготовка на оперния певец-актьор – важен етап от музикално-сценичното му развитие. Алтернативни принципи и техники“. В същия период Аделаида Якимова е  хоноруван преподавател в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ и работи като свободнопрактикуващ оперен режисьор.

Аделаида Якимова-Фурнаджиева има десетки роли като оперен артист. Като режисьор-постановчик репертоарът ѝ включва оперпите „Риголето, „Травиата“, „Макбет“, „Аида“, „Дон Жуан“, „Така правят всички жени“, „Слугинята господарка“, „Тоска“, „Измаменият кадия“ (Глук), „Телефонът“ (Меноти), авторския спектакъл – оперна метаморфоза по Моцарт и Шекспир „Бастиен и Бастиена и техният сън в лятна нощ“, „Нос“ (Шостакович), както и оперетите „Царицата на чардаша“ и „Прилепът“. Носител е на наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира“ за 2012 година за постановката ѝ на операта на Дмитрий Шостакович „Нос“, представена на сцената на Русенската опера за първи път в България.

Аделаида Якимова-Фурнаджиева неуморно развива и своята научна дейност в областта на музикално-сценичното изкуство. Автор е на книги и научни публикации –  „Психо-физическа подготовка на актьора за работа. Алтернативни принципи и техники” (2006), „Моят живот с Моцарт” („Брод”, 2011), както и на  множество популярни статии и материали в професионални издания, посветени на музикалното изкуство. Под печат е новата ѝ книга  „Симфония за огледалния свят „Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе” (херменевтично изследване на тайното познание и музикалните му отражения).

От началото на сезон 2017-2018  Аделаида Якимова-Фурнаджиева работи като режисьор в творческия екип на Държавна опера-Русе.

Представления
Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции