Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Царицата на чардаша

Оперета
Голяма зала - Доходно здание • 22 юни 2021 19:00
Постановка

Композитор
Имре Калман
Либрето
Лео Щайн и Бела Йенбах
Диригент
Режисьор
Георги Симеонов
Сценография
Хореография
Костюми
Яна Дворецка
Мултимедия
Участват

Фери Бачи
Княз Леополд
Генерал Ронсдорф
Нотариус
изпълнител
Хор на Държавна опера - Русе
изпълнител
балет на Държавна опера - Русе
изпълнител
оркестър на Държавна опера - Русе
Резюме

"Царицата на чардаша“ вълнува всички любители на оперетата. Държавна опера–Русе представя любовната история на вариететната певица Силва Вареску.

Съдържание

Спектакълът на една от най-любимите оперетни продукции ще „излезе“ на площада пред сградата на Русенската опера и така ще открие летния цикъл от спектакли и концерти за русенската публика „Опера под звездите“. Артистите и музикантите – звездите от сцената на русенския оперен театър с нетърпение очакват топлите летни вечери. Тогава могат да преодолеят границите и ограниченията, които очертава сценичното пространство на закритата оперна сцена и в близостта на непосредственото общуване да се срещнат със своята публика под звездите на летния небосклон.

Съдържание:

Вечер във вариетето. Ферибачи съобщава на гостите, че успехът на Силва като вариететна актриса се е разчул дотолкова, че тя е получила покана за Париж. Силва много иска да замине, но Едвин е влюбен в нея и силно желае двамата да се оженят. Неговата майка – Цилика – е твърдо против връзката на сина си с една вариететна певица. Самата тя също е била такава преди години, но го пази в строга тайна. За да осуети плановете на Едвин и Силва, тя пристига във вариетето заедно с един генерал, който трябва да отведе Едвин в казармата. Планът на Цилика не свършва дотъук – тя същевременно организира и годеж на Едвин със своята племенница – Графиня Анастасия (Щаси), като дори скрито от него раздава покани за събитието. Същевременно Едвин не иска да пусне Силва да замине за Париж и заявява, че е готов веднага да се ожени за нея. От близкото заведение е извикан един нотариус, пред когото сключват брак. Силва е щастлива, но  за кратко – много скоро тя разбира жестоката истина – на Едвин му предстои да стъпи в годеж с графиня Анастасия и много хора дори вече са поканени на годежа. Тя скъсва брачния договор и решава да замине с Бони в Париж.
Едвин вече е сгоден за Щаси, но той не спира да мисли за Силва. Телеграмите, които той редовно праща до Силва се връщат винаги обратно. Бони се завръща от Париж заедно със Силва. За да влезе тя в семейното обкръжение на Едвин, двамата се преструват на женени. Но хитрият лакей Мишка успява ловко да накара Бони да се влюби в Щаси и набързо да забрави, че е „женен“, при това още в медения си месец. Бони започва флирт с Щаси, без да се интересува от „съпругата“ си Силва. Тя скоро се появява. Разбирайки, че приятелят му Бони се е оженил за Силва, Едвин изпада в ярост и започва показно да флиртува с Щаси, за да предизвика ревността на Силва. Бони пък вече е влюбен в Щаси и казва, че на драго сърце се отказва от Силва, преостъпвайки я на Едвин.
Цилика е все така твърдо против връзката на Едвин с вариететната певица Силва. Обаче мъжът на Цилика – Княз Леополд Вайлерсхайм – издава тайната, че неговата съпруга също навремето е пяла във вариете и дори е била Царица на Чардаша, много преди Силва. Той благославя бракът на Едвин и Силва. Бони и Щаси също решават да се оженят. Цилика се примирява с така стеклите се обстоятелства и също благославя двете влюбени двойки. Предстоят две сватби и всички са щастливи.

История на създаването

Замисълът на оперетата, посветена на вариететната звезда Силва Вареску, възникнал у Калман в началото на 1914 г. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се е казвало „Здравей любов!“. Вдъхновен от сюжета на произведението, Калман се захваща на работа с необичаен ентусиазъм. Въпреки няколкото срива в съвместната работа на композитора и либретистите, оперетата е завършена. Премиерата се състои на 17 ноември 1915 във Виена. Сценичната съдба на „Царицата на чардаша“ може без преувеличение да се нарече бляскава. Във Виена оперетата издържа 2000 представления, а в Берлин, където главната роля се изпълнявала от знаменитата Фрици Масари, спектакълът се играе ежедневно в продължение на две години. След Виена и Берлин, „Царицата на чардаша“ започва своето триумфално шествие по сцените на цялото земно кълбо, което продължава и до днес.


Първото изпълнение в България на „Царицата на чардаша“ се състои на 5 декември 1918 г. в новопостроения Свободен театър в София.

Първото изпълнение в Русе се състои на 20 ноември 1958 г. с постъновъчен екип в състав: Диригент – Николай Николаев; режисьор – Светозар Донев; художник – Петър Попов; хореограф – Асен Манолов; хормайстор – Николай Николаев. В ролите участват: Мими Николова, Надя Харитонова, Иван Димов, Лиляна Донева, Асен Селимски, Косьо Лунгов, Любен Банков и др.

Следващата русенска премиера на „Царицата на чардаша“ се състои на 11 април 1986г. Постановъчният екип е в състав: диригент – Милен Начев; режисьор – Недялко Ковачев; хормайстор – Томина Сидова; сценография – Иван Савов; костюми – Васил Димов; хореография – Христомир Михайлов. В ролите участват: Димка Димова, Иван Стоев, Ана Мари Папазиян, Милко Михайлов, Милко Касабов, Цако Дачев и др.
На 30 януари 1996г. в Русенска опера се състои отново премиера (възстановка на спектакъла от 1986 г.) с диригент Георги Чапразов. В ролите са: Аделаида Якимова, Иван Стоев, Виолета Шаханова, Димитър Кюркчиев, Никола Абаджимаринов, Минко Минков, Венцислав Воденичаров и др. 

 

 

 

 

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825037
мобилен: 082 825042
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции