Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Спящата красавица

Балет
Русе, зала Опера • 13 юни 2019 19:00
Постановка

Композитор
Пьотър Илич Чайковски
Резюме

„СПЯЩАТА КРАСАВИЦА“ е част от безсмъртната балетна триада на П. И. Чайковски заедно с „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“.

Съдържание

Първо изпълнение: 15 януари (3 януари ст. ст.) 1890 година, Мариински театър, Санкт Петербург,  хореография – Мариус Петипа, диригент – Рикардо Дриго.  

Първо изпълнение в България: 25 февруари 1938 година, Софийска опера,  хореограф  - Макс Фроман, диригент – Асен Найденов, сценограф – Евгений Ващенко.

Първо изпълнение в Русе: 30 май 2003 година, диригент – Георги Димитров, хореография и режисура – Калина Богоева, сценография и костюми – Иван Савов

 

Кратко съдържание:

 

Първо действие

Първа картина

В двореца на крал Флорестан XIV има голямо празненство по случай кръщението на новородената му дъщеря Аврора. Присъстват много гости. Кръстницата на Аврора – Фея Люляк е довела със себе си добрите  феи, за да поднесат своите дарове. Малко преди тя да поднесе и своя дар на принцесата, Церемониалмайсторът Каталабют изплашен съобщава, че е забравил да покани Фея Карабос, която, вбесена и обидена, идва към двореца. Всички се ужасяват, защото познават нейния гняв. Кралят и Кралицата ѝ се извиняват, но тя е непреклонна – Аврора ще бъде умна и красива, но при първото си убождане от игла ще заспи вечен сън. Присъстващите са отчаяни. Фея Люляк не може да отмени проклятието, но се опитва да го смекчи – принцесата ще бъде в плен на съня до мига, в който един прекрасен принц ще я събуди с целувка. Карабос си тръгва, Кралят е отчаян и заповядва повече никога в кралството да не се използват никакви игли!

 

Втора картина

В кралския палат предстои голям празник – осемнадесетия рожден ден на Принцесата. Проклятието на злата фея не се е сбъднало. Въпреки  строгата заповед никой да не носи нищо остро, в двореца слугините са „забравили” да оставят вкъщи своите плетки. Церемониалмайсторът е в ужас и ги арестува. Приближават се кралят и кралицата и макар да са изплашени, те прощават на жените, тъй като днес е голям празник за кралството. Започва тържеството, на което са поканени принцове, надяващи се на вниманието на принцесата. Влиза Аврора с придворните си и пажове. Танцувайки, тя забелязва старица, която държи вретено. Принцесата го взима и играе с него. Внезапно спира, а от ръката ѝ капе кръв – без да забележи се е убола. Тя пада и се унася в сън. Всички са вцепенени, а старицата хвърля дрипите. Оказва се, че това е злата Карабос. Идва Фея Люляк и приспива всички.

 

Второ действие

Трета картина

След много години. Принц Дезире и неговата свита се веселят в гората преди да продължат с ловуването. Принцът трябва да избере своята годеница измежду дамите, които го придружават, но сърцето му е свито. Ловците продължават да търсят дивеч, но принцът остава. Пред него се появява Фея Люляк. Тя му показва образа на Аврора и той се влюбва в принцесата. Дезире умолява феята да му помогне да намери своята любима и тя го повежда със себе си към омагьосаното кралство на Флорестан.

 

 

Четвърта картина

В двореца. Всички спят непробудно само Карабос и пажовете ѝ играят зловещи танци. Идва Фея Люляк и я пропъжда. Кръстницата на Аврора въвежда принц Дезире, който разгонва злите сили, след което се приближава до принцесата и нежно я целува. Магията е развалена и всички се пробуждат. Принцът иска от крал Флорестан ръката на Аврора. Кралят дава благословията си.

 

Пета картина

Празник в двореца. На сватбата на принцеса Аврора и принц Дезире са поканени, феи и много приказни герои. Те поднасят своите поздравления и не спират да танцуват. Всички са радостни. Проклятието вече не тегне над принцесата и тя е щастлива.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825042
мобилен:
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции