Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Снежанка и седемте джуджета

Балет
Няма предстоящи представления
Постановка

Композитор
Александър Йосифов
Резюме

Една от най-обичаните детски приказки е майсторски претворена в балет с музиката на българския композитор Александър Йосифов

Съдържание

Балет от Александър Йосифов

Хореография – Силвия Томова

Първо изпълнение – 1997 година

Първо изпълнение в Русе 13 ноември 2015 година, Хореография и режисура Силвия Томова, Сценография ИванТокаджиев, Костюми Първолета Чавдарова-Летиция 

Действащи лица

Снежанка 

Принц 

Кралица

Вещица 

Пези 

Ловец 

Седем джуджета 

Придворни дами 

Камериерки 

Махараджа

Мечка 

Главен готвач 

Кратко съдържание

Първо действие

Спалнята на мащехата 

Пробуждане на сутринта. Както обикновено Мащехата е в лошо настроение и досажда на всички със своите капризи. Тя властно раздава строгите си заповеди на слугите. Те ѝ донасят най-красивата рокля, която е приемлива за суетната владетелка. След като се облича, тя наистина започва да се чувства като кралица на целия свят. Дълбоко в жестокото си покварено сърце, обаче, тя е все така неспокойна и отново и отново тревожно се взира в своето магическо огледало, за да се увери, че е най-красивата жена – не само в своето кралство, но и на целия свят. Но в огледалото, което показва най-красивата жена на света, тя вижда лика на скромната девойка Снежанка.


Градината на замъка

Снежанка танцува с птиците. Принцът язди наблизо. След като вижда прекрасната Снежанка, принцът завинаги безпаметно се влюбва в нея.

Спалнята на мащехата 

Изпълнена с гняв, Мащехата призовава Ловеца и му заповядва да отведе Снежанка в гората, да я убие. Той трябва да донесе сърцето и черния ѝ дроб като доказателство за смъртта ѝ.


В Гората 

Ловецът и Снежанка са в гората. Момичето го моли да я остави там, откъдето тя никога не ще се върне, а Ловецът се опитва да изпълни заповедите на Мащехата. Доверените приятели на Снежанка, птиците, успяват да осуетят плановете на Ловеца да изпълни намеренията си и го примамват надалеч. Уплашено и облято в сълзи, красивото момиче успява да избяга. Снежанка се изгубва в гората и, уморена от всички тревоги, заспива.


Прекрасна, топла сутрин. Обитателите на гората – светулки, елени, мравки и водни кончета – искат да помогнат на Снежанка. Те я ​​отвеждат в къщата на джуджетата. В къщата на джуджетата Снежанка намира седем легла и ужасна бъркотия. Тя и животните решават да подредят и почистят. След като са го направили, всички са уморени и заспиват. Отдалеч се дочува похода на джуджетата. Той става все по-силен и по-силен. Джуджетата пристигат у дома и са изненадани от това колко чиста и подреден е техният дом. Удивлението им е още по-голямо, когато откриват непознатата, заспала в едно от леглата им. Най-младото джудже се вглежда по-отблизо в лицето на Снежанка. Момичето се събужда и се запознава със симпатичните джуджета – Щастливко, Кихавко, Сънливко, Срамежливко, Сърдитко, Док и Глупчо. Те стават добри приятели. Джуджетата показват уменията си на Снежанка. Всички са щастливи.

 

Второ действие

Спалнята на мащехата 

Мащехата очаква с нетърпение Ловеца да се върне. Той ѝ носи кутия със сърце и черен дроб. Мащехата е доволна. Огледалото обаче никога не лъже. И когато тя отново се обръща към него с въпроса «Коя е най-красива на света?», то отново казва на Мащехата истината и показва не нейното лице, а лицето на Снежанка. Тя разпорежда да бъде арестуван Ловеца. Решава самата тя да убие Снежанка. Мащехата е ловка и изобретателна магьосница. С помощта и силата на своите магии, тя създава една красива, но отровна ябълка.


Къщата на джуджетата

Отново хубава сутрин. Потънали в блаженството и уюта на своя дом, за което причината е доброто сърце на тяхната приятелка Снежанка, джуджетата тази сутрин са се успали и са закъснели да отидат на работа. В своята припряност те бързат да тръгнат, защото работят далеч в планината. Както обикновено Снежанка остава сама в къщата.

  

Когато джуджетата се отдалечават, пред къщата им се появява преобразената в старица по магичен начин Мащеха. Тя предлага на Снежанка прекрасни ябълки. Скромната Снежанка първоначално е разколебана и отказва, но старата жена я убеждава да си вземе от плодовете. Снежанка съвсем не може да разпознае, че това е Мащехата ѝ, защото никога не е знаела, че тя е една е зла магьосница. Птиците, които знаят всичко на света неуспешно се опитват да спрат Мащехата да извърши злото дело. Снежанка отхапва от вкусната  ябълка и мигом сякаш мъртъва пада на земята. Вещицата самодоволно се смее. Птиците, които  разбират какво нещастие се е случило, прогонват Вещицата далеч и отлитат, за да намерят и да предупредят джуджетата за нещастието, което е сполетяло Снежанка. Те бързо се връщат у дома, където откриват красивото момиче, потънало в дълбок смъртен сън. Джуджетата и птиците плачат.

Внезапно се появява Принцът. Той вижда прекрасната Снежанка, в която е безпаметно влюбен. Той я взима в ръцете си и нежно я целува. Силата на неговата любов, с която е изпълнена нежната му целувка мигом разрушава страшната магия. Ябълката пада на земята и Снежанка се събужда.

Сватбен празник в двореца на Принца. Снежанка и Принцът ще живеят дълго и щастливо. Злата магьосница също се появява на пищното сватбено тържество. В безграничното си самодоволство тя отново е убедена, че е най-красивата жена на света. Но когато вижда, че прекрасната Снежанка е жива, изгаря от гняв

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции