Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Севилският бръснар

Опера
Голяма зала - Доходно здание • 17 декември 2020 19:00
Постановка

Композитор
Джоакино Росини
Диригент
Франсоа-Робер Джиролами
Режисьор
Орлин Анастасов
Сценография
Иван Савов
Хормайстор
Стелияна Димитрова
Концертмайстор
Ефтима Евтимова
Хореография
Детелина Кремакова
Резюме

Публиката ще проследи комичната история, написана от френския драматург Бомарше, вплетена в музиката на Росини и либретото на Чезаре Стербини.

Съдържание

Първо действие.

Площад пред дома на доктор Бартоло. Група музиканти и беден студент, наричан Линдоро, изпълняват безрезултатно серенада под прозореца на РозинаЛиндоро, който е преоблеченият граф Алмавива, се надява да накара красивата Розина да го обикне такъв, какъвто е, а не заради графската титла и парите му. Той плаща на музикантите и те си тръгват, оставяйки го в мрачно настроение. Приближава Фигаро. Бръснарят някога е бил слуга на графа и сега графът го моли за помощ - да измислят начин как да се срещне с Розина. Ако Фигаро успее да го уреди, той ще бъде възнаграден. Фигаро съветва графа да се преоблече като войник и да се преструва на пиян, за да може да влезе в къщата. За тази своя идея той, разбира се, е възнаграден щедро.

Къщата на Доктор БартолоПознавайки графа под името Линдоро, Розина му пише писмо. Когато излиза от стаята, пристигат Доктор Бартоло и Дон Базилио. Бартоло подозира графа и Дон Базилио му предлага да го отстрани, разпространявайки клевети за негоКогато двамата излизат, пристигат Розина и Фигаро. Фигаро съветва Розина да напише няколко окуражаващи думи на Линдоро, което тя, всъщност, вече е направилаДвамата са изненадани от появата на Бартоло, Розина успява да го излъже, но той остава подозрителенКогато Берта се опитва да излезе от къщата, тя е пресрещната от графа, дегизиран като пиян войник. Страхувайки се от пияния мъж, тя търси помощ от Бартоло, който се опитва да изгони предполагаемия войник, но без успех. Графът разменя набързо няколко думи с Розина, като й разкрива,  че той е Линодоро и й дава писмо. Бартоло иска да знае какво пише на листа хартия в ръцете на Розина, но тя го измамва, като му подава списъка за пране. Бартоло и графът започват да спорят и когато Базилио, Фигаро и Берта изчезват, шумът от разправията привлича вниманието на офицер от стражата и неговите хора. Бартоло вярва, че графът е бил арестуван, но Алмавива трябва само да каже името си на офицера и е освободен. Бартоло и Базилио са раздразнени от това и Розина им се присмива. 

Второ действие

Къщата на доктор Бартоло Алмавива се появява отново преоблечен – този път като учител по пеене, преструвайки се, че замества Базилио, който е учителя по пеене на Розина. Бартоло е недоверчив в началото, но позволява на Алмавива да влезе, след като графът му дава писмото на Розина. Той му описва своя план да изложи Линдоро, когото Бартоло смята за един от слугите на графа, преследващ жени за господаря си. За да не оставя насаме Линдоро с Розина, Бартоло вика Фигаро да го обръсне.

Внезапно се появява Базилио, който е подкупен от Алмавива да се прави на болен. Бартоло разбира за измамата, изгонва всички и забързва към нотариуса да поръча предбрачен договор за сватбата между него и Розина. Той показва на Розина писмото, което тя е писала до Линдоро и й казва, че той е слуга на Алмавива. Нощ. Граф Алмавива и Фигаро се катерят по стълбата на балкона и влизат в стаята на Розина през прозореца. Розина показва на Алмавива писмото и му споделя колко е разочарована от него. Алмавива разкрива своята идентичност и двамата се сдобряват. Докато двамата влюбени си говорят, Фигаро настойчиво ги увещава да тръгват. Чуват се стъпки приближаващи до вратата на стаята. Когато бегълците се опитват да си тръгнат, установяват че стълбата я няма. Стъпките пред вратата са на Базилио и на нотариуса. Базилио трябва да избира – или да приеме подкуп и да е свидетел или да получи два куршума в главата. Изборът за него е лесен. Той и Фигаро са свидетели на подписването на брачния договор между графа и Розина. Бартоло влита разярен в стаята, но е твърде късно. Той е умилостивен, като му е разрешено да задържи зестрата на Розина, към която той винаги се е стремял.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции