Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Прилепът

Оперета
Русе, зала Опера • 19 февруари 2020 19:00
Постановка

Композитор
Йохан Щраус - син
Резюме

Комична оперета в три действия<br />
Оригиналният източник за „Прилепът“ е фарсът от немския драматург Юлиус Родерих Бенедикс (1811-1873) „Затворът“. Друг източник се явява и френската водевилна пиеса „В навечерието на Новата година“ от Мейлак и Халеви. „В навечерието“ първо е преведена на не

Съдържание

Първо действие

В апартамента на Айзенщайн. Тенорът Алфред изнася серенада на Розалинда, но е чут единствено от нейната камериерка Адела. Докато Адела слуша тази серенада, д-р Фалке ѝ оставя покана за бал при Принц Орлофски същата вечер. Адела изгаря от желание да отиде на бала, но за да бъде пусната, тя започва да лъже господарката си Розалинда, измисляйки си всевъзможни небивалици.
Съпругът на Розалинда – Айзенщайн – е осъден на осем дни затвор за обида на длъжностно лице. В голяма степен обаче присъдата му се дължи на некомпетентността на адвоката д-р Блинд. Д-р Фалке пристига, за да покани и приятеля си Айзенщайн на бала при Орлофски. Въпреки, че трябва вече да влиза в затвора, Айзенщайн решава да го отложи малко и с ентусиазъм приема поканата. Преди известно време Айзенщайн си е направил груба шега с Фалке. След един бал той го изнася пиян и преоблечен като прилеп на площада, за смях на целия град. Сега на бала при принц Орлофски Фалке ще има възможност за отмъщение. Когато Айзенщайн отива да се преоблече подходящо като за бал, Фалке оставя една покана и на Розалинда.
След като Айзенщайн заминава, при Розалинда идва нейният обожател – тенорът Алфред, който се разполага в дневната като у дома си. В този момент обаче пристига директорът на затвора Франк, дошъл да отведе зад решетките Айзенщайн. Тенорът Алфред представя себе си като г-н Айзенщайн и е отведен в затвора.

Второ действие

Зала в двореца на принц Орлофски. Гостите пеят и се веселят. Вечно отегченият Орлофски сега се надява да получи порция веселие и забава. Един по един започват да пристигат организираните от д-р Фалке гости, представящи се под чужда самоличност, като никой не подозира за присъствието на другия. Камериерката Адела се представя като г-ца Олга, Айзенщайн – като Маркиз Ренар, а директорът на затвора Франк – като Шьовалие Шагрен. Кулминацията настъпва, когато пристига Розалинда, преоблечена като унгарска графиня и носеща маска. Айзенщайн е силно впечатлен от непознатата. Той не разпознава съпругата си и започва дръзко да флиртува с нея. Балът тече с изключително веселие. Вдигат се весели наздравици и всички начело с Фалке възпяват братството между хората. Изведнъж Айзенщайн се сеща, че времето е напреднало и той вече трябва да влиза в затвора. Там – на работното си място – трябва да се връща и директорът Франк. Двамата взимат шапките си и бързо напускат бала.

Трето действие.

В офиса на затвора. Пияният тъмничар Фрош си пее песен. Завръща се директорът Франк, също подпийнал и в приповдигнато настроение. От една от килиите се носи гласът на пеещия Алфред, когото всички мислят за Айзенщайн. Пристига и самият Айзенщайн и заявява, че трябва да влезе в затвора, но остава изумен, когато му съобщават, че Айзенщайн вече е е там. Пристига адвокатът Блинд, заради чиято некомпетентност Айзенщайн сега е осъден. Разгневеният Айзенщайн го принуждава да му даде дрехите и  перуката си. Преоблечен като адвокат, Айзенщайн заявява на тъмничаря, че желае да види клиента си Айзенщайн. Алфред излиза от килията си, в това време пристига и Розалинда. Настава голяма препирня, в която накрая истинският Айзенщайн маха перуката си и разкрива самоличността си. Той се нахвърля върху Розалинда с обвинения за невярност, но в отговор тя изважда часовника, който е успяла да вземе от Айзенщайн на бала, представяйки се за унгарска графиня. Сега похотливият Айзенщайн е разкрит и паднал на колене, моли Розалинда за прошка. Става ясно, че всичко това е било организирано от неговия приятел Фалке като отмъщение за шегата с прилепа и сега Айзенщайн се е показал като глупак пред всички. Розалинда му прощава и всички пеят щастливи финална песен. 

История на създаването

Оригиналният източник за „Прилепът“ е фарсът от немския драматург Юлиус Родерих Бенедикс (1811-1873) „Затворът“. Друг източник се явява и френската водевилна пиеса „В навечерието на Новата година“ от Мейлак и Халеви. „В навечерието“ първо е преведена на немски, за да бъде представена като театрална пиеса във Виена. Скоро се взима решение тя да бъде адаптирана като либрето за Йохан Щраус, като навечерието на Новата година бъде заменено с виенски бал. Премиерата на „Прилепът“ се състои на 5 април 1874 във Виена. До днес „Прилепът“ е една от най-популярните и изпълнявани оперети в света и е наричана не без основание „оперетата на оперетите“.

Първото изпълнение на „Прилепът“ в Русенска опера се състои на 26 декември 1965 г. Диригент е Илия Темков, режисьор – Коста Наумов, художник – Жак Авдала, хореограф – Павел Стоицев, хормайстор – Атанас Димитров.

Следващата постановка се състои на 16 януари 1978 г. Тогава постановъчният екип е в състав: диригент – Иван Филев, режисьор – Георги Петров, художник – Мариана Попова, хореограф – Стоян Георгиев, хормайстор – Христо Стоев. 

Премиерата на постановката на „Прилепът“, която понастоящем се играе в Русенска опера, се състои на 16 април 2009 г. Диригент е Найден Тодоров, режисьор – Светозар Донев. Сценографията и костюмите са на Евгения Раева, хореографията – на Анна Донева, а хормайстор е Христо Стоев. В ролите участват – Марчо Апостолов (Айзенщайн), Георгиос Филаделфевс (Алфред), Мария Цветкова и Гиргина Гиргинова (Адела), Марияна Арсенова, Ана Гемеджиева и Еделина Кънева (Розалинда), Стефан Петков и Владимир Попов (Фалке), Людмила Козарева, Анита Дафинска и Петя Цонева (Орлофски), Стоян Стоянджов (Франк), Стилиян Минчев и Александър Мутафчийски (Блинд), Гео Чобанов и Стефан Пенчев (Фрош). Постановката е пренесена и на сцената на Летния театър-Русе, в рамките на фестивала „Сцена край реката“.

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825037
мобилен: 082 825042
email: ruseopera@gmail.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:30 - 18:30 часа
В дни на спектакли до 19:30 часа
Обедна почивка - 14:00 - 14:30 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции