Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Пианото на Шостакович

Презентация
Доходно здание - зала "Европа" • 19 декември 2022 19:00
Постановка

Резюме

Документален филм на Стефан Прохоров, Кети Маринова и Веселина Антонова
за изявите и живота на Дмитрий Шостакович в Русе.

Съдържание

В рамките на 62. Международен фестивал "Мартенски музикални дни"

С финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“

 Документалният филм „Пианото на Шостакович“ проследява гостуванията и концертните изяви на композитора през 1958 и 1965 година в Русе.

Държавна опера-Русе, като най-представителния музикален институт на града, чийто почетен гражданин е Дмитрий Шостакович, създаде документален филм за пребиваването на композитора в Русе. В любопитна и пъстра поредица от интервюта с музиканти-доайени от Русенската филхармония и Русенската народна опера – двете институции, с които Шостакович е работил в миналото, прозвучават разкази, разкриващи неочаквани детайли, рисуващи неговия магнетичен образ. Като свързваща и същевременно куриозна нишка през целия филм стои въпросът „Кой е концертният роял, на който е свирил композиторът?“ На 24 януари 1958 година, под диригентството на легендарния Добрин Петков, Шостакович излиза на сцената на Русенската опера като солист на своя Концерт за пиано и оркестър № 2 във Фа мажор, оп. 102, написан само година по-рано. Историята разказва как оркестранти на ръце пренасят инструмента през центъра на града от репетиционната си зала, която се е намирала в залата на днешния Държавен куклен театър-Русе до сцената на Народна опера-Русе. Следите на този инструмент се губят и се преплитат с историята на друг концертен роял, също дълбоко свързан с музикалната история на Русе. Объркването  продължава до момента, в който по време на снимките на документалния филм през септември тази година се разкрива истината за пианото на Шостакович в Русе.  

Филмът осветлява и моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе, както и неговото забележително гостуване в Пиргово, от което има исторически документални кадри и спомени на хора, които са го посрещнали тогава.

 Авторският колектив е съставен от режисьора и сценарист Стефан Прохоров, оператора Кети Маринова и консултанта по съставянето на сценария д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе.

 Филмът е озвучен с изпълнение на струнен квартет, съставен от солисти-оркестранти от Оркестъра на Държавна опера-Русе, чието специалното участие ще украси премиерната прожекция на 19 декември в Зала „Европа“ в Доходното здание.

Партньори в издирването на архивни материали са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Централен държавен архив, Международно дружество „Елиас Канети“, Кметството на с. Пиргово.

Вход свободен!

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции