Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

ПРИНЦЕСАТА И СВИНАРЯТ

Мюзикъл
зала "Филхармония" • 21 април 2022 14:30
Постановка

Композитор
Юлиян Слабаков
Художествено оформление
Ина Валентинова и Вяра Гунева
Хореография
Участват

Момъкът
Теодор Петков
Принцесата
Нели Петкова
Императорът
Стоян Стоянджов
Бабата
Ася Русева
Графиня Шанти
Ася Русанова
Резюме

Музикална приказка за малки и големи от ЮЛИЯН СЛАБАКОВ

Съдържание

Държавна опера-Русе представя новата си продукция за деца и техните родители – забавният и поучителен, като всяка една приказна история, мюзикъл „Принцесата и свинарят“ на композитора Юлиян Слабаков по либрето на Панчо Панчев. 

Юлиян Слабаков е възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, където учи факултативно композиция при проф. Иван Спасов. В периода 1982-1987 работи като преподавател по музика в Русе. През 1987 продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Димитър Тъпков. От 1994 работи като композитор на свободна практика. Творческите му интереси включват почти всички музикални жанрове. Автор е на произведения за симфоничен и духов оркестър, камерна и хорова музика, музика към филми и театрални постановки. Композирал е 16 мюзикъла за деца, повечето от които са с негово либрето, както и над 150 детски песни. Негови произведения са изпълнявани в редица европейски страни, също и в САЩ, Австралия, Япония, Хонг Конг и Китай. Има записи за БНР, за няколко европейски радиостанции, в Япония и Хонг Конг, като част от тях са издадени на компактдискове.

Панчо Панчев е известен български писател, познат в миналото на вече порасналите деца с псевдонима Дядо Пънч. Самият той е написал не малко забавни детски истории. Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени в България и в чужбина и на десетки книги за възрастни и книжки за деца. Писал е и във всички други литературни жанрове, негови са сценариите на 11 филми. По негови либрета са писали музикално-сценични творби композиторите Любомир Пипков, Александър Райчев, Петър Ступел, Димитър Вълчев, Виктор Райчев, Георги Костов, Андрей Дренников, Тончо Русев и други.

Всяка постановка на заглавие, предназначено за детската публика е истинско предизвикателство поради неизбежната отговорност, която не само авторите, но и интерпретаторите – диригенти, режисьори, актьори и художници са готови да поемат пред очакванията на децата. Ето какво споделя за своите творчески намерения режисьорът на „Принцесата и свинарят“ д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева:

„Знам, че приказките помагат на децата да заспят, а на възрастните да се събудят."

Моля децата да ни простят, че спектакълът на Русенската опера – мюзикълът „Принцесата и свинарят” е и за възрастни… Имам сериозно извинение за това от рода на: „Този възрастен човек е най-добрият ми приятел...”, или пък „Този възрастен човек може да разбере всичко, дори и приказките за деца…” 

Ами, да! Защото, уважаеми деца, приказките  не са само за деца, а преди всичко  са истории за духовно посвещение и израстване… с други думи – те са най-философският литературен, театрален и музикален жанр… 

И така… Нашият спектакъл-приказка ще ви накара да се замислите за истинското и фалшивото, за доброто и лошото, ще ви сети за приказките на  Ханс Кристиан Андерсен и Оскар Уайлд, а дори може и да ви предизвика да прочетете „Малкият принц”. Защото навсякъде ще срещнете символите  „Роза” и „Славей”, и… няма да ви кажа повече.   Но…, ако всичко това не е достатъчно да ви накара да дойдете и да гледате „Принцесата и свинарят” тогава знайте, че всички ние, които  сътворяваме този спектакъл го посвещаваме на вас, деца, както и на всички възрастни, които някога са били деца, имат деца или са отгледали вече своите деца.“

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции