Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

ПРИЛЕПЪТ

Оперета
гр. Разград, Общински културен център • 12 януари 2024 19:00
Постановка

Композитор
Йохан Щраус - син
Диригент
Режисьор
Александър Мутафчийски
Костюми
Яна Дворецка
Сценография
Евгения Раева
Участват

със специалното участие на
Тончо Токмакчиев
Габриел фон Айзенщайн
Розалинда
Доктор Фалке
Доктор Блинд
Принц Орловски
Фрош
Тончо Токмакчиев
Резюме

Великолепната оперета на Йохан Щраус- син, която спокойно може да наречем неговия най-голям шедьовър.

Съдържание

Оперета в три действия От Йохан Щраус-син По комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Le Reveillon” („Новогодишната нощ“)

Оригинално либрето – Карл Хафнер и Рихард Жене Преработена версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин

Превод – Павел Спасов

Режисьорска редакция – Александър Мутафчийски

Година на написване на оперетата – 1874 г.

Първа постановка – 05 април 1874 г., Театър „Ан дер Вин“, Виена – 145 години от написването и първата постановка на „Прилепът“

Първа постановка в България – 1919 г., „Свободен театър“ – 100 години от първата постановка на „Прилепът“ в България.

Първа постановка в Държавна опера – Русе – 26.12.1965 г. Режисьор е Коста Наумов, диригент – Илия Темков, сценограф – Жак Авдала, хореограф – Павел Стоицев а хормайстор е Атанас Димитров

Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера - Русе.

Кратко съдържание

Първо действие.

Домът на Айзенщайн. Влюбеният Алфред пее поредната си серенада под прозорците на своята любима Розалинда, която обаче от три години вече е омъжена за Айзенщайн. Неговата тъжна песен е чута от слугинята Адела, която ненадейно е получила покана за бал в двореца на прочутия принц Орловски и Адела е твърдо решена да отиде на този бал. От съда се връща Айзенщайн, съпроводен от бездарния си адвокат Блинд. След разгорещен спор Блинд е изгонен безцеремонно - благодарение на него Айзенщайн ще излежава в затвора присъда от осем дни след злополучен лов. Пристига Фалке, приятел на Айзенщайн, който е дошъл да го покани на бала при Орловски. Междувременно Адела ловко успява да получи разрешение от господарката си да отсъства от дома цяла нощ. С престорена тъга Айзенщайн се прощава със съпругата си и вместо към затвора, отива на бала. Тъгата на Розалинда също не трае дълго – Алфред успява най-нахално да се вмъкне в дома ѝ, и сега тя е насаме със своя ухажор, но тяхната идилия е прекъсната от ненадейното появяване на директора на затвора Франк. За да не бъде компрометирана, Розалинда убеждава Алфред да се представи за нейния съпруг и да бъде отведен вместо него в градския затвор.

Второ действие.

Бална зала в двореца на Орловски. Гостите танцуват, а домакинът – екстравагантния млад милионер принц Орловски, скучае. Тази вечер обаче Фалке е подготвил за принца специална комедия – „Отмъщението на Прилепа“. Пристига Адела, облечена в рокля на господарката си. На бала е сестра ѝ Ида, която представя Адела за актриса на име Олга. Фалке е доволен, планът му е в действие. Пристига и Айзенщайн, представяйки се за Маркиз Ренар и веднага попада в глупава ситуация, заявявайки, че Адела е негова слугиня. Всички гости са възмутени, а Айзенщайн поднася извинения – явно се е припознал. Пристига директорът на затвора, когото Фалке представя за французина Шагрен. След първоначална нелепа ситуация, Айзенщайн и Франк бързо се сприятеляват, а на бала пристига и една загадъчна унгарска графиня. Това е Розалинда, поканена също от Фалке. Тя едва успява да сдържи гнева си, когато вижда Айзенщайн, Адела и Франк сред гостите на бала. Айзенщайн започва да я ухажва, а тя успява хитро да му вземе часовника – неговата най голяма гордост. Всички гости искат да научат най-после историята за „Прилепа“ и Айзенщайн им я разказва разпалено и самодоволно – преди години двамата с Фалке са били на бал с маски. Фалке е бил облечен в костюм на прилеп, а Айзенщайн го е напил и злепоставил. От тогава е нащрек дали Фалке няма да му отмъсти. Всички се смеят на тази история, а балът отива към своя край. Франк и Айзенщайн тръгват към затвора, а гостите продължават да пеят и танцуват.

Трето действие.

Затворът. Покоят на тъмничаря Фрош е нарушен от непрестанното пеене на Алфред. Утрото настъпва. Франк се прибира развеселен и подпийнал в затвора. Неочаквано се появяват Ида и Адела и настояват Франк да помогне на Адела да стане актриса. Пристига Айзенщайн, и Адела и Ида се скриват в една от свободните затворнически килии, а Франк и Айзенщайн разкриват помежду си истинската си самоличност. В затвора пристига и адвоката Блинд. Айзенщайн взима тогата и перуката му и чрез тази дегизировка иска да узнае кой е тайнствения друг Айзенщайн, арестуван вместо него в дома му. Алфред е доведен от килията си, идва и Розалинда и между тримата започва бурно обяснение. Айзенщайн се разкрива и обвинява жена си в изневяра, а в отговор тя му показва неговия часовник, който той е дал на унгарската графиня. Фалке е доволен – отмъщението на Прилепа свърши – Айзенщайн е показал глупостта си пред цялото общество.

Един от най прекрасните подаръци, които трупата на Държавна опера-Русе ще поднесе на своите почитатели и приятели в навечерието на настъпването на Новата година, е премиерният спектакъл на 29-ти декември на новата постановка на оперетата „Прилепът“, създадена от знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син в ритъма на виенските бални танци, притежаваща удивителната способност да те зареди с веселие и жизнерадост още с първите акорди от увертюрата, които прозвучават като гръм на тапи от бутилки шампанско и те въвличат в шеметния сюжет на творбата. „Прилепът“ – това е класически пример за танцувална оперета, възпяваща ярките емоции, любовните страсти и семейните перипетии, разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката, чардаша и кадрила. Музикалната творба винаги се е радвала на успеха и симпатията от страна на почитателите на оперетния жанр. Сюжетът на „Прилепът“ е актуален винаги с темите, които ни поднася - вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието. Пикантната ситуация, в която попадат главните герои, разкрива пред зрителите цяла палитра от емоции. Мелодраматическия и комедиен стил на оперетата, майсторски съчетан с ирония и тънък хумор, винаги с лекота се възприема от публиката, а красивата музика на Щраус създава усещане за празничност и щастие. На добър час!

Александър Мутафчийски - режисьор

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции