Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

ПРИЛЕПЪТ - премиера

Оперета
Доходно здание - Голяма зала • 29 декември 2023 19:00
Постановка

Композитор
Йохан Щраус - син
Диригент
Режисьор
Александър Мутафчийски
Костюми
Яна Дворецка
Участват

със специалното участи на
Тончо Токмакчиев
Габриел фон Айзенщайн
Розалинда
Доктор Фалке
Доктор Блинд
Принц Орловски
Фрош
Тончо Токмакчиев
Резюме

Великолепната оперета на Йохан Щраус- син, която спокойно може да наречем неговия най-голям шедьовър.

Съдържание

По комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Le Reveillon” („Новогодишната нощ“)

Оригинално либрето – Карл Хафнер и Рихард Жене Преработена версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин

Превод – Павел Спасов

Първо изпълнение: 5 април 1874 в театър „Ан Дер Вийн”, Виена.                               

Първо изпълнение в България: 1919 година, „Свободен театър“ – София

Първо изпълнение в Русе: 29 декември 1965 година, диригент – Илия Темков, режисьор – Коста Наумов, художник – Жак Авдала, хореограф – Павел Стоицев, хормайстор – Атанас Димитров.

 

Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера - Русе.

Кратко съдържание:

Първо действие

В апартамента на Айзенщайн. Тенорът Алфред изнася серенада на Розалинда, но романтичният му зов е чут единствено от нейната камериерка Адела. Докато тя слуша тази серенада, д-р Фалке ѝ оставя покана за бал при Принц Орловски същата вечер. Адела изгаря от желание да се потопи в блясъка на висшето общество. Адела отдавна мечтае да стане актриса, а князът е известен с покровителственото си отношение към театралното изкуство. В това време влиза Розалинда. Прислужницата тутакси прави скръбна физиономия – възможно ли е тази вечер да отсъства понеже любимата ѝ  леля е тежко болна. Розалинда се съгласява.

Съпругът на Розалинда – Айзенщайн – е осъден на осем дни затвор за обида на длъжностно лице. В голяма степен, обаче, присъдата му се дължи на некомпетентността на адвоката д-р Блинд. Д-р Фалке пристига, за да покани и приятеля си Айзенщайн на бала при Орловски. Нотариусът предлага на Айзенщайн да каже на съпругата си, че отива в затвора, а всъщност да стори това на сутринта – след бала. Въпреки че трябва вече да се яви пред управата на затвора, Айзенщайн решава да отложи неприятното задължение за малко и с ентусиазъм приема поканата. С престорена печал той се сбогува с жена си и излиза.

Преди известно време Айзенщайн си е направил груба шега с Фалке. След един бал той го изнася пиян и преоблечен като прилеп на площада, за смях на целия град. Сега на бала при принц Орловски, Фалке ще има възможност за отмъщение – именно поради това той го кани така настойчиво на този бал. Когато Айзенщайн отива да се преоблече подходящо като за бал, Фалке оставя една покана и на Розалинда. 


След като Айзенщайн заминава, при Розалинда идва нейният обожател – тенорът Алфред, който се разполага като у дома си. В този момент обаче пристига директорът на затвора Франк, дошъл да отведе зад решетките Айзенщайн. За да избегне деликатната ситуация, Алфред представя себе си като съпругът Айзенщайн и е отведен в затвора.

 

Второ действие

Зала в двореца на принц Орловски. Гостите пеят и се веселят. Вечно отегченият Орловски сега се надява да получи порция веселие и забава. Един по един започват да пристигат организираните от д-р Фалке гости, представящи се под чужда самоличност. Така никой не подозира за присъствието на другия. Камериерката Адела се представя като г-ца Олга, Айзенщайн – като Маркиз Ренар, а директорът на затвора Франк – като Шьовалие Шагрен. Кулминацията настъпва, когато пристига Розалинда, маскирана и представяща се за унгарска графиня. Айзенщайн е силно впечатлен от непознатата. Той не разпознава съпругата си и започва дръзко да флиртува с нея – той дори ѝ оставя за спомен своя скъп часовник. Балът тече с изключително веселие. Вдигат се весели наздравици и всички начело с Фалке възпяват братството между хората. Изведнъж Айзенщайн се сеща, че времето е напреднало и той вече трябва да влиза в затвора. Там – на работното си място – трябва да се връща и директорът Франк. Двамата взимат шапките си и бързо напускат бала.

 

Трето действие

В канцеларията на затвора. Пияният тъмничар Фрош си пее песен. Завръща се директорът Франк, също подпийнал и в приповдигнато настроение. От една от килиите се носи гласът на пеещия Алфред, когото всички мислят за Айзенщайн. Пристига и самият Айзенщайн и заявява, че трябва да влезе в затвора, но остава изумен, когато му съобщават, че Айзенщайн вече е там. Пристига адвокатът Блинд, заради чиято некомпетентност Айзенщайн сега е осъден. Разгневеният Айзенщайн го принуждава да му даде дрехите и  перуката си. Преоблечен като адвокат, Айзенщайн заявява на тъмничаря, че желае да види клиента си Айзенщайн. Алфред излиза от килията си, в това време пристига и Розалинда. Настава неразбория, в която истинският Айзенщайн най-сетне маха перуката си и разкрива самоличността си. Той се нахвърля върху Розалинда с обвинения за невярност, но в отговор тя изважда часовника, който е успяла да вземе от Айзенщайн на бала, представяйки се за унгарска графиня. Сега похотливият съпруг е разкрит и, паднал на колене, моли Розалинда за прошка. Става ясно, че всичко това е било организирано от неговия приятел Фалке като отмъщение за шегата с прилепа и сега Айзенщайн е изпаднал в глупаво положение пред всички. Розалинда му прощава и всички пеят щастлива финална песен. 

Един от най прекрасните подаръци, които трупата на Държавна опера-Русе ще поднесе на своите почитатели и приятели в навечерието на настъпването на Новата година, е премиерният спектакъл на 29-ти декември на новата постановка на оперетата „Прилепът“, създадена от знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син в ритъма на виенските бални танци, притежаваща удивителната способност да те зареди с веселие и жизнерадост още с първите акорди от увертюрата, които прозвучават като гръм на тапи от бутилки шампанско и те въвличат в шеметния сюжет на творбата. „Прилепът“ – това е класически пример за танцувална оперета, възпяваща ярките емоции, любовните страсти и семейните перипетии, разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката, чардаша и кадрила. Музикалната творба винаги се е радвала на успеха и симпатията от страна на почитателите на оперетния жанр. Сюжетът на „Прилепът“ е актуален винаги с темите, които ни поднася - вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието. Пикантната ситуация, в която попадат главните герои, разкрива пред зрителите цяла палитра от емоции. Мелодраматическия и комедиен стил на оперетата, майсторски съчетан с ирония и тънък хумор, винаги с лекота се възприема от публиката, а красивата музика на Щраус създава усещане за празничност и щастие. На добър час!

Александър Мутафчийски - режисьор

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции