Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Огнивото

За деца
зала Опера • 24 януари 2020 19:00
Постановка

Композитор
Милен Апостолов
Резюме

опера за деца от Милен Апостолов
по приказката на Ханс Кристиян Андерсен
Либрето и постановка – Илия Деведжиев

Съдържание

Това творческо предизвикателство може да бъде наречено “Младост”. За работа с децата от Русенската детска опера са поканени и организирани в постановъчен екип много млади творци – под 30 години. Те създададоха оригинална музика, сценография и хореография по либрето, написано специално за Русенска детска опера.

След “Ани в царството на цветята” това е втори, изцяло авторски проект на формацията.

Класическата приказка оживява в нова сценична дреха – стилни костюми, модерна сценография, мащабни кукли и, разбира се, искрящият талант и ентусиазъм на младите артисти на Русенска детска опера.

Илия Деведжиев

 

Кратко съдържание:

Далечно кралство е тормозено от ужасен, алчен дракон който „есен, зима, пролет, лято има апетит за злато и от хиляди години трупа лъскави купчини”.

Кралят обещава ръката на принцесата на оня, който победи чудовището. Това успява да направи един магьосник, но кралят не удържа на думата си и заради това принцесата е прокълната да се омъжи за прост  войник. Магьосникът превръща главата на дракона във вълшебно куче, което е оставено да пази несметното съкровище, а сърцето му – в огниво, с което може да се повика кучето.

Всички търсят съкровището, но успява да го намери само една самотна вещица. Ала за да го вземе, ѝ е нужно чудното огниво и тя примамва един войник да го отнеме от кучето.

След спор за огнивото войникът бутва вещицата при кучето и натоварен с пари, но без да знае за вълшебната сила на огнивото, се отправя към столичния град.

Там пилее парите с широка ръка, заобиколен от приятели по чаша. От тях научава за предсказанието и за хубавата принцеса, затворена в кула.

Успява да я зърне, въпреки строгата охрана от генерали и маршали и безпаметно се влюбва в нея.

Но парите му свършват и той е принуден да смени разкошните стаи с мрачния ъгъл под стълбите на страноприемницата. В тъмното той се сеща за огнивото и с изненада узнава за вълшебните му свойства. Сега не само отново е богат, но и може когато си поиска да изпраща кучето да му довежда принцесата.

Кралицата обаче разбира, че принцесата изчезва някъде всяка нощ. Завързва на кръста ѝ пробита торбичка с брашно и по бялата следа открива тайнствения похитител.

Войникът е осъден на смърт. Той трябва да бъде обесен. Последното му желание е да изпуши лула тютюн, но щом щраква с огнивото, вълшебното куче се появява и го спасява.

Накрая вероломните крал и кралица са затворени в кулата на принцесата, а тя се омъжва за войника – точно както някога е предсказал измаменият магьосник.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции