Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

ОМАГЬОСАНИЯТ ПРИНЦ и ПОДСЛУШАН РАЗГОВОР

Камерна опера
Зала Филхармония • 09 декември 2022 19:00
Постановка

Композитор
Димитър Тъпков
Диригент
Луиза Станоева
Режисьор
Участват

Принцът
Придворният
Георгиус Филаделфевс
Книжовникът
Кукумявка
Анна Чулкова
Първа магьосница
Любомира Серафимова
Втора магьосница
Мария Чавдарова
Трета магьосница
клавирен акомпанимент
Виктория Гершон
Резюме

В края на 2022 година в зала „Филхармония“, Русенската опера представя световната премиера на единствените опери, създадени от Димитър Тъпков

Съдържание

В края на 2022 година на сцената и във фоайето на Зала „Филхармония“ Русенската опера представя световната премиера на единствените опери, създадени от българския композитор и деятел на българската култура Димитър Тъпков (1929-2011). Оригиналната творческа идея е двете камерни опери да бъдат представени в една вечер с изненадваща последователност – вечерта започва с „Омагьосаният принц“ по приказката на Вилхелм Хауф „Халифът щърк“, чиято продължителност е 40 минути. След края на Първа картина следва антракт, по време на който във фоайето като антрактно интермецо ще бъде представена пред публиката съвсем кратката 12-минутна мини-опера „Подслушан разговор“. Вечерта завършва с Втора картина на „Омагьосаният принц“, чието приказно съдържание  ярко контрастира със сатирата на комичната мини-опера „Подслушан разговор“.

„Подслушан разговор“ представя един хумористично-сатиричен диалог между две млади жени. Той е лек, неангажиращ и показва тяхната „свещена простота“ във възприятията на нормалните житейски явления, които ги обграждат и вълнуват в настоящия момент – любовта, ревността, приятелството, стремежът за високо обществено положение, което да бъде постигнато с демонстрация на претенции за познания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.

„Омагьосаният принц“ представя една приказна история, която носи поуката да бъдем внимателни с нашите желания и намерения, защото не винаги можем да понесем техните изпитания, когато те се осъществят. В търсене на въздействащо и носещо още по-силни послания сценографско и постановъчно решение, „Омагьосаният принц“ ще постави своите герои в екстремните обстоятелства на дигиталната действителност.

Събития

Няма отминали спектакли

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825042
мобилен:
email: office@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции