Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Набуко

Опера
Няма предстоящи представления
Купи билет
Постановка

Композитор
Джузепе Верди
Резюме

НАБУКО

Опера в четири действия от Джузепе Верди
Либрето - Темистокле Солера

Съдържание

Съдържание

Първо действие: Йерусалим


В храма на Соломон. Евреите са силно обезпокоени и се молят на бог Йехова, защото Вавилонската армия, предвождана от Набуко, напредва към техния град. Върховният жрец Захария казва на народа да не се отчайва, а да се уповава в Бог. Захария е довел Фенена – по-малката дъщеря на Набуко, която може да се превърне в залог за примирие. Самата Фенена е избягала от вавилонския лагер и се е предала сама на евреите, за да предупреди своя любим Измаел за предстоящата опасност. Появява се Измаел и съобщава за приближаващата вавилонска армия. Захария окуражава народа да тръгне на бой с врага. Останали сами, Фенена и Измаел си припомнят как са се влюбили, когато Измаел е бил пленник на вавилонците и как Фенена му е помогнала да избяга. Сега те могат да избягат заедно, но се оказва твърде късно - по-голямата дъщеря на Набуко, Абигаил, влиза в храма с вавилонски войници. Тя също е влюбена в Измаел. Откривайки влюбените, тя заплашва Измаел: ако той не се откаже от Фенена, Абигаил ще я обвини в предателство. Изплашени хора, гонени от вавилонците, влизат в храма, а малко след тях нахлува и част от вавилонската войска, начело със самия Набуко. Той опитва да поругае храма, а в отговор Захария вдига нож срещу Фенена. Измаел защитава Фенена, възпирайки Захария, с което си навлича гнева на евреите, които го проклинат като предател.
 
Второ действие: „Безбожникът“


Първа сцена: царските покои във Вавилон. Абигаил е намерила документ, от който е научила истината за произхода си. Разбирайки, че е незаконна дъщеря от бивша робиня на Набуко, лишена от наследство на трона, тя изпада в ярост. Тази ярост се подсилва от факта, че тронът е временно поверен на Фенена, а Абигаил желае короната за себе си. Появява се Великият жрец на Баал, който ѝ съобщава за ужасната сцена, която се е разкрила пред очите му: безбожната Фенена освобождава пленените евреи. Жреците искат да спрат това и затова решават да помогнат на Абигаил да завземе трона, пускайки слух, че Набуко е загинал в боя.
Втора сцена: Зала в двореца. Захария чете от свещената книга заедно с един левит, след което се отправя към покоите на Фенена. Идват и останалите левити. Измаел ги моли за прошка, наричайки ги братя, но те са непреклонни и му казват, че прокълнатият няма вече братя. В този момент в залата влиза Анна – сестрата на Захария и моли левитите да простят на Измаел, тъй като той всъщност е спасил една еврейка – Фенена току що е приела еврейската вяра. Тя се появява заедно със Захария. Абдало, военачалникът на Набуко, съобщава на Фенена за слуха неговата смърт. Съобщава ѝ също, че тя, заедно с всички евреи, е осъдена на смърт от Абигаил, която заедно с жреците е завзела властта. В този момент се появява Абигаил, която настоява Фенена да ѝ отстъпи короната, но тя заявява, по-скоро ще умре. Появява се победителят Набуко, който всъщност е жив и е разкрил заговора срещу себе си и заявява на Абигаил, че ще трябва да вземе короната от неговата глава. Набуко заплашва жреците – изменници и Абигаил със смърт и проклинайки вавилонския Бог, заявява, че не е вече цар, а самият той е Бог. Изричайки тези думи, Набуко пада, покосен от мълния.


Трето действие: „Пророчеството“.

В храма на Баал. Народът възхвалява новата царица Абигаил. Великият жрец на Баал я моли да подпише смъртната присъда на евреите. Абигаил не желае да поеме такава отговорност, но тогава се появява Набуко, който сега е с много объркано съзнание. Абигайл го подвежда да подпише лично смъртната присъда. Набуко обаче осъзнава, че заедно с евреите ще загине и Фенена. Напразни са молбите му към Абигаил, тя е твърдо решена на отмъщение.
Поробените евреи бленуват да видят отново своята родина. Захария успокоява и вдъхновява своя народ, уверявайки всички в скорошното избавление и свобода.

Четвърто действие – „Рухналият идол“


Сцена едно. В покоите на Вавилон. Набуко е затворник в собствения си дворец. Измъчван от кошмари и видения, той е ужасен от мисълта, че дъщеря му я очаква смърт а той е безсилен да я спаси. Набуко се разкайва за всичко сторено и отправя молитва към Йехова. Абдало пристига с част от верните на Набуко войници, които донасят меча му. Сега Набуко е решен да спаси Фенена и всички евреи.

Сцена две. Фенена е близо до смъртта, а заедно с нея и всички евреи. Изведнъж пристига Набуко със своите верни войници и ги спасява. Той заповядва да бъде сринат вавилонският идол и обявява евреите за свободни. Всички отправят молитва към Бог Йехова. Идва Абигаил, която е взела отрова и преди да умре, моли Фенена да ѝ прости. Закария провъзгласява Набуко за цар и на евреите, и на вавилонците.

 

 

История на създаването

Историята на създаването на операта „Набуко“ е изпълнена с голям драматизъм. Едва 27-годишен, Джузепе Верди загубва жена си и двете си деца. Посред това най-огромно нещастие, той е принуден да композира комична опера. „Мнимият Станислав, или крал за един ден“ претърпява провал, публиката грубо освирква произведението и композитора. Сега Верди е твърдо убеден, че няма да композира повече. Обаче, през зимата на 1841 година Верди се среща със своя стар познат Бартоломео Мерели – антрепреньор на Ла Скала. Той предлага на Верди да напише опера по прекрасното според него либрето на младия поет Темистокле Солера. Верди с неохота приема да прегледа стиховете, но да пише музика и дума да не става. “Прибрах се в къщи и захвърлих ръкописа на “Набуко” на масата – разказва Верди.
Падайки, той се разтвори и погледа ми попадна на думите: “Лети мисъл на златни крила”. Аз прочетох стиховете и те дълбоко ме развълнуваха. От тях лъхаше Библията, която винаги съм обичал да чета. Прочетох откъс, после друг, но твърдо решен да не пиша повече, аз затворих тетрадката и легнах да спя. Напразно – “Набуко” не ми излизаше от главата. Сънят не идваше…Станах и прочетох поемата не веднъж, не два пъти, а толкова, че сутринта знаех цялото либрето на Солера наизуст. Въпреки това, нямах намерение да променям взетото решение и отидох в театъра, за да върна ръкописа на Мерели.
– Нали е хубаво! – каза той.
– Прекрасно е!
– Тогава напиши музиката.
– Не бих си и помислил – отвърнах. – Просто не я усещам.
– Напиши музиката ти казвам. Пиши!
След това Мерели взе либретото и го пъхна в джоба на палтото ми. Хвана ме за раменете и не само, че ме изтика от кабинета си, но хлопна вратата под носа ми и я заключи. Какво да правя? Върнах се в къщи с “Набуко” в джоба. И така – днес строфа, утре – друга, малко по малко операта беше написана”.


Премиерата на „Набуко“ се състои на 9 март 1842 в Ла Скала и минава с триумфален успех. На спектакъла присъства и Доницети, който възкликва: „Та той е истински гений!“. Дни наред новият шедьовър на Верди е основна тема за разговори в Милано. Творбата остава и до днес едно от най-предпочитаните и популярни оперни произведения.

Първото изпълнение на „Набуко“ в Русе се е състояло на 8 март 1990 година, с постановъчен екип в състав:
Диригент – Георги Димитров
режисьор – Георги Първанов
художник на декори и костюми – Иван Савов
хормайстор – Христо Стоев
Действащи лица в премиерата са били:
Набуко – Стоян Попов
Измаел – Златан Маринов
Захария – Стефан Димитров
Абигаил – Дина Петкова
Фенена – Емилия Ботева
Ана – Йоланта Николаева
Върховен жрец – Евгени Ганев
Абдало – Никола Абаджимаринов.

Същата постановка е възстановена на 30 октомври 1996 година с диригент Методи Матакиев.

На музикалния фестивал Мартенски музикални дни на 29 март 2005, отново с диригент Георги Димитров, се е състояло концертното изпълнение на Набуко.

На 5 юли 2007 г. в Русенска опера се състоя спектакъл-честване на 80 годишнината от рождението на баритона Анастас Анастасов, изпълнявал ролята на Набуко, с неговия син Венцеслав Анастасов в главната роля.

 

 

 

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825037
мобилен: 082 825042
email: ruseopera@gmail.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:30 - 18:30 часа
В дни на спектакли до 19:30 часа
Обедна почивка - 14:00 - 14:30 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции