Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Лястовичката

Опера
Доходно здание - Голяма зала • 24 април 2023 19:00
Постановка

Композитор
Джакомо Пучини
Режисьор
Татяна Соколова
Сценография
Габриела Кърджилова
Костюми
Яна Дворецка
Участват

Магда де Сиври
Руджеро
Гобин
Кребийон
Бианка
Любомира Серафимова
Резюме

Операта „Лястовичката" на Джакомо Пучини е рядко изпълнявана дори и по европейските оперни сцени.

Съдържание

 

Опера в три действия от Джакомо Пучини

Либрето – Джузепе Aдами

Първо изпълнение – 27 март 1917 година, Grand Theatre de Monte Carlo (Théâtre du Casino), Монте Карло

Настоящата постановка е първото пълно изпълнение на тази опера в България и в Русе.


Действащи лица:


МАГДА ДЕ СИВРИ, сопран 
ЛИЗЕТ, сопран 
РУДЖЕРО ЛАСТУК, тенор 
ПРУНИЕ поет, тенор 
РАМБАЛДО ФЕРНАНДЕС, покровител на Магда, бас-баритон
ПЕРИШО, бас-баритон
ГОБИН, тенор 
КРЕБИЙОН, бас-баритон
ИВЕТ, сопран 
БИАНКА, сопран  
СУЗИ, мецосопран 
ИКОНОМ, бас 
ГЛАС, сопран 

Буржоа, студенти, художници, елегантни дами и господа, гризетки, цветарки и танцьорки, келнери.


Първо действие
Магда де Сиври посреща гости в своя салон в дома на щедрия си покровител, банкера Рамбалдо Фернандес. Поетът Пруние обсъжда с гостите своето разбиране за любовта. То е поетично, сантиментално и романтично. Присъстващите дами с деликатна насмешка посрещат неговите разсъждения и само Магда го подкрепя. Пруние започва да пее своята последна песен. В стиховете се разказва за Дорета, която е отхвърлила ухажването на богат поклонник, защото цени истинската любов. Той прекъсва песента си, но Магда предлага да довърши стиховете като продължава, достигайки до вълнуващ романтичен завършек за пламнала любов между Дорета и студент. Гостите са във възторг от завършека на историята и от нейното изпълнение, но приятелките на Магда ѝ се присмиват за нейния идеализъм. Рамбалдо се намесва в разговора и демонстративно подарява на Магда скъпа огърлица. Магда я приема, но настоява за силата на своите романтични възгледи. Влиза камериерката Лизет и съобщава за пристигането на непознат младеж от провинцията, който иска да се види с Рамбалдо. Магда се съгласява той да влезе, а и Рамбалдо нарежда да го поканят.
Магда остава сама със своите приятелки. Те хвалят щедростта на Рамбалдо. Но Магда уверява, че за нея парите не са всичко. Тя разказва как някога, като съвсем младо момиче, е танцувала в балната зала на ресторанта „Булие“. Там за първи път се е влюбила в един младеж, но от тогава никога повече не го е срещала.
Приятелките са разочаровани от края на историята и я предлагат на Пруние като тема за стихотворение. Беседата се отклонява на тема хиромантия и Пруние демонстрира своите умения. Той гледа на ръка на Магда и казва, че тя, като лястовичка, мечтае да отлети към слънцето и щастието.
Лизет въвежда Руджеро. Той носи за Рамбалдо писмо от баща си, който е стар приятел на банкера. Магда от пръв поглед харесва младежа. Той е съвсем различен от хората, които я обкръжават. Гостите започват да обсъждат, къде е най-добре Руджеро да прекара първата си вечер в Париж, и решават заедно с него да отидат в ресторант „Булие“.
Отначало Магда смята да остане сама у дома и казва на Лизет, че тя е свободна и може да прекара вечерта, както пожелае. После се замисля за предсказанието на Пруние и решава да ги последва. Излиза, за да се преоблече.
Пруние се връща, за да заведе Лизет в „Булие“. Лизет се облича, взема шапката на Магда, и те излизат. Появява се Магда, дегизирана като гризетка. Пеейки песента за Дорета, тя тръгва към „Булие“ с желание и надежда за приключение.

Второ действие
Ресторант „Булие“
Ресторантът е пълен със студенти, художници, гризетки и цветарки. Те флиртуват, пеят и танцуват. Влиза Руджеро. Той е смутен от фриволната атмосфера и бърза да седне на по-отдалечена маса. Появява се Магда и  забелязва самотния Руджеро. Отклонявайки закачките на пийналите младежи, тя тръгва към неговата маса. Извинява се на Руджеро и казва, че иска да се откъсне от своите поклонници. Руджеро ѝ предлага да остане на неговата маса. Той не разпознава дегизираната Магда. Те разговарят и Руджеро е очарован от скромното и възпитаното поведение на Магда, кани я на танц. Докато Магда и Руджеро танцуват, в ресторанта влизат Лизет и Пруние. Те се препират, защото Пруние иска Лизет да се държи като дама. След завършването на валса Магда и Руджеро се връщат на масата си, валсът напомня на Магда за първото ѝ любовно увлечение. Руджеро пита Магда за името ѝ, тя се представя като Полет. Пруние и Лизет минават покрай тях и Лизет разпознава Магда. Магда прави знак на Пруние да не я издават и той убеждава Лизет, че се е припознала. За да бъде по-убедителен, той представя Лизет на Магда. Лизет е объркана от вида на Магда. Двете двойки заедно вдигат тост за любовта.
В ресторанта влиза Рамбалдо и вижда Магда и Руджеро. Пруние забелязва това, нарежда на Лизет да заприказва Руджеро и да го отдалечи от Магда, а сам се опитва да забавлява Рамбалдо. Но Рамбалдо съвсем не е в настроение да слуша шеги и игнорира Пруние. Той иска от Магда обяснение за нейния външен вид. Тя му казва, че няма какво да добави към това, което той вижда. Рамбалдо настоява тя да тръгне с него. Магда отказва. Тя заявява, че обича Руджеро и съжалява, че така е причинила болка на Рамбалдо. Рамбалдо си тръгва, а Магда остава сама.
Вече се разсъмва. Руджеро се връща при Магда. Тя споделя своите страхове за бъдещото. Руджеро я прегръща, те решават да напуснат Париж и да започнат нов живот. Излизат заедно от ресторанта, но Магда се тревожи, че мами Руджеро.

Трето действие
Вила на Лазурния бряг
Минали са няколко месеца от съвместния живот на Магда и Руджеро. Любовната идилия е помрачена от бедността, в която те се намират. Руджеро споделя с Магда мечтата си да има с нея семейство и дете. Той пише писмо на майка си, в което моли за нейна благословия за брак с Магда, а също и за помощ за изплащането на дълговете. Магда е трогната, но и разтревожена. Руджеро не знае за нейното минало като метреса на Рамбалдо и тя не е сигурна, дали да му разкаже за това.
Пристигат Пруние и Лизет. Те, както винаги, се карат и препират. Този път темата е лошото изпълнение на Лизет на сцената на мюзикхол в Ница. Пруние разказва на Магда за неуспешното представяне на Лизет като певица. Лизет е отчаяна, тя иска да се скрие от хорските очи и моли Магда да я вземе обратно като своя камериерка. Магда се съгласява. Пруние изразява своята изненада, че Магда може да се чувства щастлива далече от Париж и споменава, че нейният покровител би искал тя да се върне при него. След това Пруние се договаря за среща с Лизет същата вечер и напуска вилата.
Идва Руджеро с писмо от майка си. Тя пише, че ще се радва да благослови неговия брак, щом като избраницата му притежава добродетелите, които той ѝ е описал. Магда не може вече да крие от Руджеро истината. Тя му разказва за своето минало. Руджеро е готов да прости всичко. Магда твърдо е решила, че не иска да причинява мъка на неговите родители и никога няма да бъде негова съпруга. Руджеро горещо я умолява да остане с него, но тя решава да го напусне. Магда се връща към предишния си живот с Рамбалдо. Лизет я съпровожда. 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции