Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Любовен еликсир

Опера
Площад пред Операта • 01 юли 2022 21:00
Постановка

Композитор
Гаетано Доницети
Режисьор
Павел Герджиков
Сценография
Иван Токаджиев
Хореография
Ана Пампулова
Резюме

„Любовен еликсир“ e една от най-очарователните и трогателни любовни истории в оперната литература – забавна и нежна, с много комични ситуации.

Съдържание

„Любовен еликсир“ – чаровната и завладяваща с щедрия извор на неподправен хумор опера на Гаетано Доницети невинно ни запознава с горделивостта на влюбените сърца. Музиката неусетно рисува нежната и обезоръжаваща сила на любовното чувство, завладява зрителя с простодушието и неприкритата италианска  емоционалност. Наслаждаваме се на майсторството на композитора, което оперните артисти на Русенската опера с виртуозното си и красиво пеене показват как се достигат висините на мистичното белканто – също носещо усещане за любов, но често също така горделиво и недостъпно. Само смелостта, която може да бъде разпалена от невидимия еликсир на любовта към изкуството довежда изпълнители и публика до удовлетворение в щастливия край на магичната италианска приказка.

Първо изпълнение: 12 май 1832 година в Милано (Teatro della Cannobiana).

Първо изпълнение в България: 28 декември 1934 година на сцената на Софийската народна опера в постановка на режисьора Христо (Хитьо) Попов с диригент Асен Найденов.

Първо изпълнение в Русе: 23 май 1957 година. Режисьор е Стефан Трифонов, диригент –  Любен Пинтев, художник – Цанко Войнов, хормайстор – Николай Николаев.

 

Кратко съдържание:

Първо действие

Жътвата е в своя разгар. Точно по пладне група жетвари от малкото италианско селце се прибират за обедна почивка. Те се отправят към своята господарка – младата и капризна красавица чифликчийката Адина – която чете на свои приятелки увлекателната история за любовта на Тристан и Изолда, и за чудотворния еликсир на тяхната любов. Адина е известна не само с богатството и красотата си, но и със своенравния си характер. Тя безцеремонно се надсмива на своите поклонници и особено е безмилостна към бедния и скромен селски момък Неморино, който е безумно влюбен в нея. Той седи унесен, отправил влюбен взор към Адина без да обръща внимание на закачките на своите съселяни. Дочул разказа за любовен еликсир, той замечтава за чудодейно питие, чрез което  да спечели любовта на Адина.

Чуват се барабани. В селото пристигат войници, командвани от високомерния и суетен сержант Белкоре, с цел да наемат младежи за армията. Нахалният сержант веднага забелязва красавицата Адина и решава с устремна атака да завоюва сърцето ѝ като незабавно отправя предложение за женитба.

Адина кокетира с Белкоре, за да дразни Неморино. Всички се надсмиват на Неморино, пред когото се е изпречил такъв опасен съперник. Той е доведен до отчаяние. Останал насаме с Адина, той я моли да го изслуша, но безмилостната кокетка продължава играта си с него. Безпомощният и непрактичен Неморино не знае какво да предприеме. На помощ идва щастливият случай. В селото пристига пътуващият доктор-шарлатанин Дулкамара, който предлага лекарства против всяка болка. Неморино иска целебна любовна напитка от д-р Дулкамара, който без да се колебае му предлага бутилка вино, което препоръчва като вълшебен любовен еликсир. Той уверяна Неморино, че въздействието на вълшебното питие ще се прояви към края на деня, ако го пие по направената препоръка. Но Неморино няма търпение да чака цял ден и наведнъж изпива всичкото питие. Несвикнал на алкохола, младият момък бързо се замайва, става му топло и весело, смелостта му нараства и той се отнася необичайно високомерно към Адина, като се прави на равнодушен. Засегната чувствително от поведението му, тя дава съгласието си на Белкоре и обявява, че след шест дни ще се венчае с него. Внезапно пристига заповед Белкоре и войниците да напуснат селото. Той настоява веднага да се венчаят. Видяла смущението на изтерзания Неморино, за да го измъчи още повече, Адина дава своето съгласие. Неморино, надявайки се на въздействието на еликсира, което ще се прояви чак на другия ден, с отчаяние моли Адина да не бърза, да изчака един ден. Тя не му обръща внимание и кани всички на сватбено веселие. Войници и селяни се надсмиват над нещастния Неморино.

 

Второ действие

В двора на чифлика са се събрали гости, за да отпразнуват инсценираната от Адина сватба. На почетно място е поставен и Доктор Дулкамара. Идва нотариусът за оформяне на брачния контракт, но Адина не бърза с подписването, защото вижда, че Неморино, заради когото е инсценирала тази сватбена комедия още не е дошъл. Когато идва, той разбира, че всеки миг може да загуби любимата си и моли Дулкамара да му продаде още една бутилка еликсир – двойна порция от любовното питие сигурно ще му помогне да завоюва сърцето на Адина. Разочарованият от Адина и от всички жени Белкоре вижда, че Неморино не може да плати и му предлага да влезе в армията, като му обещава веднага да получи първата заплата. Сержанът още по-енергично го уверява да се запише във войската – така най-лесно ще отстрани съперника си. Щом подписва договора и получава парите, Неморино, без да се бави, купува от Дулкамара още една бутилка любовен еликсир. За този „еликсир“, с който иска да спечели любовта на Адина, бедният Неморино продава свободата си.

Без Неморино да разбере, в селото достига мълвата, че богатият му чичо е починал и че той остава единствен наследник. Девойките, които сега виждат в лицето на Неморино един богат съпруг, се надпреварват да го канят да танцува с тях. Пийнал порядъчна доза от „любовния еликсир“, Неморино се движи сред сватбеното тържество с необикновено за него самочувствие. Адина е изненадана както от надпреварата на девойките, които ухажват Неморино, така и от неговото поведение. Той не ѝ обръща никакво внимание. Самият Дулкамара е изненадан от въздействието на своето кисело бордо. Като узнава от доктора, че Неморино е продал свободата си заради нея, Адина признава, че винаги е обичала само него. Дулкамара се опитва да предложи и на нея от любовния еликсир, но тя, уверена в силата на своя чар, отказва. Адина откупва договора на Неморино с армията и най-после двамата влюбени се разбират. Така ги заварва Белкоре. Той е принуден да се откаже от Адина, а Дулкамара използва случая да направи реклама на своето питие, като казва, че щастието на двамата се дължи само на чудотворното въздействие на любовния еликсир. Селяните се втурват в надпревара да го купуват, за да ги постигне и тях щастието на Адина и Неморино.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции