Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Лудвиг ван Бетовен Симфония №9

Концерт
Русе, Доходно здание - Голяма зала • 18 май 2020 19:00
Постановка

Композитор
Лудвиг ван Бетовен
Диригент
Йордан Камджалов
Хормайстор
Стелияна Димитрова - Хернани
Участват

сопран
Светла Кръстева
мецосопран
Петя Цонева
тенор
Борис Луков
бас
Мартин Цонев
Резюме

Безсмъртната творба на Бетовен, превърнала се в символ на европейското единство

Съдържание

На 13 март 2020 в залата на Доходното здание ще бъде открито шестдесетото юбилейно
издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.
Дълги години след създаването на уникалния русенски фестивал последната фестивална
концертна вечер е започвала с Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен (1770-1827). Сега, по подобие на старата традиция, юбилейното издание на Фестивала ще започне с безсмъртната творба на Бетовен. Така ще бъде отбелязана и 250-годишнината от рождението на композитора– автор на Химна на Европа.
Оркестърът, Хорът на Държавна опера-Русе и Хор „Дунавски звуци“ с диригент
Йордан Камджалов и хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани ще изпълнят безсмъртната творба на Бетовен, превърнала се в символ на европейското единство.

Когато завършва Деветата си симфония, Бетовен възкликва “Издигнах паметник!” Последната творба на Бетовен е безсмъртно обобщение на цялото му творчество, на неговия гениален симфонизъм. В нея е изразена вечната идея за свобода, мир и братство между всички хора по света. Известният хор в последната част по текста на Одата на радостта на Фридрих Шилер от 1985 година днес е химн на Европейския съюз. Стихът на Шилер “Всички хора стават братя” станава безсмъртен, благодарение на музиката на Бетовен.
На 7 май 1824 година Лудвиг ван Бетовен преживява радостта от своя най-голям
триумф. Тържествената меса (Missa Solemnis) и Увертюрата „Освещаване на дома“ са
представени във Виенския Kärntnertortheater в една концертна вечер. Но централното събитие на вечерта е премиерното изпълнение на Хоралната симфония № 9. Концертът има голям успех и се превръща в илюстрация на победата на творческия гений над физическата слабост. Бетовен е вече почти напълно глух. Той вижда, как оркестърът свири, как солистите излизат на сцената и вижда към финала един хор, който с пълен глас пее за първи път одата “Радост, хубава искра на боговете”. Бетовен чете текста по усните на певците си, а след финала, не е могъл да чуе ликуването на публиката на премиерата. Тогава един от оркестрантите обръща композитора с лице към залата, за да види той колко възторжено е аплодиран.
Симфонията в ре минор първоначално е била замислена като две независими творби – симфония с хоров финал и изцяло инструментална композиция в ре минор. Бетовен работи върху фрагментинот тези творби в продължение на десет години. През 1822 година решава да ги комбинира в една симфония, добавяйки на финала „Ода на радостта” на Фридрих фон Шилер – текст, който вълнува композитора в продължение на много години. Днес се приема, че това е първият път в историята на музиката, когато са въведени вокални части в симфонично произведение.

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082 825037
мобилен: 082 825042
email: ruseopera@gmail.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции