Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Жизел

Балет
Доходно здание - Голяма зала • 27 септември 2023 19:00
Постановка

Композитор
Адолф Адам
Хореография
Петър Луканов
Възстановка
Сценография
Иван Сасов
Костюми
Елка Тодорова
Резюме

Балет в две действия по музика на Адолф Адам

Съдържание

 

Либрето – Теофил Готие, Жан Корали, Анри Сен-Жорж

Първо изпълнение: 28 юни 1841 година, Театър на Кралската музикална академия – Париж.

Първо изпълнение в България: 19 декември 1947 година, Софийска опера, диргент –  Константин Илиев, хореография –  Анастас Петров, сценография и костюми – Нева и Никола Тусузови.

Първо изпълнение в Русе: 14 юни 1958, диригент – Борис Хинчев, хореограф –  Асен Манолов, художник – Лидия Йованеску

 

Действащи лица:

Жизел – млада девойка

Алберт – аристократ, представящ се за селянин

Ханс – лесничей

Мирта – царицата на вилисите

Двойка вилиси

Вилиси, селяни, аристократи.

 

Кратко съдържание:

 

Първо действие

Младата и красива селянка Жизел е влюбена в танците. Неочаквано тя вижда благородника Херцог Алберт от Силезия, който се е преоблякъл като селянин и се представя под името Лойс. На херцога му предстои женитба с принцесата Батилда, но въпреки това, той решава да пофлиртува с Жизел. Тя се влюбва безнадеждно в него и започва да танцува в негова чест. Пазачът на дивеч Ханс, който е влюбен в Жизел, е разтревожен от любовта ѝ към непознатия. Той я предупреждава, но Жизел не иска да го слуша.  Алберт и Жизел танцуват любовен дует, който е прекъснат от майката на Жизел. Тя се трвожи за крехкото здраве на дъщеря си и я изпраща вкъщи.

Чуват се тръби и се появяват ловци, между които годеницата на Алберт Батилда и нейният баща. Скоро пазачът Ханс открива истината, че Лойс всъщност е Херцогът на Силезия Алберт и споделя това на Жизел. Научавайки истината, Жизел загубва разсъдъка си и пада безжизнена.

 

Второ действие

Нощ близо до гроба на Жизел. Пазачът Ханс е тук. Той е в траур заради смъртта на обичаната Жизел. Алберт, който търси гроба на Жизел, също се появява. Появяват се видения – духове на девойки, а заедно с тях и кралицата им Мирта. Тези видения започват да измъчват Ханс и Алберт. Жизел вече също е част от виденията и излиза от гроба си. Алберт тръгва да преследва видението на Жизел, но то изчезва в гората. В това време Ханс е преследван от останалите духове. Те го захвърлят в близкото езеро, където той умира. След това, духовете обграждат и Алберт, искайки да убият и него. Той се моли за прошка, но Мирта, тяхната кралица е непреклонна. Искат да го накажат с проклятието той да танцува без да спре до края на дните си. Жизел вече му е простила за лъжата и го спасява от останалите видения. С настъпването на утрото, те се завръщат в своите гробове. Със силата на своята любов Жизел е спасила Алберт.                     

 

История на създаването

„Жизел“ е апотеоз на романтичния балет. Либретистите са вдъхновени от легенда на поета Хайнрих Хайне. Първото представление на „Жизел“ се е състояло на 28 юни 1841 в театъра на Кралската музикална академия в Париж. 

Първото изпълнение на „Жизел“ в Русенската опера се състои на 14 юни 1958. Диригент е Борис Хинчев, хореограф – Асен Манолов, а художник – Лидия Йованеску.

Следващата премиера на „Жизел“ е на 23 декември 1975. Диригент е Иван Филев, хореограф – Петър Луканов, художник – Наташа Хренникова.

Третата русенска премиера на „Жизел“ е на 30 май 2006, когато хореографията отново е на Петър Луканов.

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции