Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Ернани

Опера
Голяма зала - Доходно здание • 11 май 2022 19:00
Постановка

Композитор
Джузепе Верди
Режисьор
Орлин Анастасов
Художник
Денис Иванов
Хормайстор
Стелияна Димитрова-Хернани
Хореография
Участват

Ернани
Борис Луков
Дон Карло
Александър Крунев
Гомес де Силва
Емил Желев
Елвира
Владислава Гарвалова
Джована
Нели Петкова
Рикардо
Иван Пенчев
Яго
Стоян Стоянджов
Резюме

Драмата на Виктор Юго е основа за либретото на операта, пренасяйки в нея най-характерните черти на романтичния театър.

Съдържание

Първо изпълнение – Венеция, Teatro La Fenice, 9 март 1844 година.

Първото изпълнение в България е в края на XIX век – през 1892 година в Оперния отдел на Драматичен театър „Сълза и смях“.

В Русе за първи път операта „Ернани“ е представена в концертно изпълнение на 22 март 1995 година в програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ от Русенската филхармония и Смесен хор „Дунавски звуци“ под диригентството на Михаил Ангелов „Ернани“ е петата опера на Джузепе Верди. След третата си оперна творба - „Набуко“ и след четвъртата си опера – „Ломбардци“, с представянето на „Ернани“ той се утвърждава в Италия като най-значим оперен композитор.

Драмата „Ернани“ от Виктор Юго е в жанра на драматичното театрално изкуство от епохата на Романтизма. Тя привлича вниманието на Верди за избор на сюжет и съставяне на либрето и се превръща в негова основа, приемайки най-характерните черти на романтичния театър – ярки, релефни в своята многостранност характери на персонажите, достигащи дори до противоречивост в своя психологически релеф, силно въздействащи на публиката със своите емоционални изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди. В работата по „Ернани” Верди проявява свой нов творчески подход при създаването на опера – това е стремежът музикалното представление да се доближи максимално до принципите на драматичния театър. Франческо Мария Пиаве по време на създаването на „Ернани“ е либретист на венецианския театър Ла Фениче и се превръща в съавтор на Верди в работата върху либретото на операта. Сътрудничеството им е забележително – той изпълнява и най-малките изисквания на композитора.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции