Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

БАЯДЕРКА

Балет
Голяма зала - Доходно здание • 29 април 2021 19:00
Постановка

Композитор
Лудвиг Минкус
либрето
Мариус Петипа
либрето
Сергей Худеков
хореография
Мариус Петипа
режисьор
Калина Богоева
Художествен ръководител на балета
балетмайстор
сценография
Иван Токаджиев
костюми
Яна Дворецка
мултимедия
Стефан Матеев
Худ. осветление
помощник режисьор
Участват

Солисти и кордебалет
Солисти и кордебалет
ученици от НУИ "Проф. В. Стоянов" с ръководител Деница Анчева
ученици от НУИ "Проф. В. Стоянов" с ръководител Деница Анчева
Резюме

Сюжетът на „Баядерка“ е израз на жадното търсене на опияняващото въздействие, което носят танците на не толкова познати за европейската култура народи

Съдържание

Първо изпълнение в България – 19 октомври 2012 година, Софийската опера и балет 

Постановка – Павел Сталинский, Диригент – Григор Паликаров. 

Първо изпълнение в Русе – 17 юни 2021 година

Режисьорска версия и постановка – Калина Богоева, Сценография – Иван Токаджиев, Костюми – Яна Дворецка, Худ.ръководител – Весела Василева, Балетмайстор – Марияна Захариева


Действащи лица 

Никия 

Солор 

Гамзати 

Върховен жрец

Раджа 

Златен бог

Жрици на храма 


Кратко съдържание

Първо действие

Първа картина


Никия е главната жрица на храма. Тя е обект на чувствата на главния жрец, но е изцяло отдадена на любовта си към Солор, воинът-герой на страната. Любовта ѝ е споделена. Щастието на двамата влюбени е светло и  безпределно. Солор се заклева пред боговете във вечна вярност към своята любима.

Главният жрец не може да понесе това и, дълбоко наранен и оскърбен, се заклева да накаже жестоко Никия заради нейната смелост да отхвърли неговите чувства.

 

Втора картина

 

В двореца на всевластния владетел на страната. Той се готви да представи своята дъщеря Гамзати на Солор, когото е избрал за неин съпруг. Главният жрец му съобщава за любовта  между Никия и Солор. В своя гняв, господарят обрича Никия на смърт. Той властно настоява и тържествено постановява свързването на дъщеря си със Солор. Солор е нещастен, защото е безсилен да се противопостави на всевластния владетел.

 

Трета картина 

 

Пищната сватба на Гамзати и Солор. Тя е безкрайно щастлива. Не подозира трагедията, на която ще стане свидетел както тя, така и всички останали. Единствено нейният баща и главният жрец знаят, че Никия ще умре.

Наредено е на Никия да благослови младоженците и тя го прави, изразявайки същевременно дълбоката си мъка от измяната на Солор.

В кошницата с цветя е скрита отровна змия, която се впива в Никия. Никия е ужасена, моли за помощ. Главният жрец се опитва да наложи своята любов, предлагайки ѝ да я спаси. Никия отказва. Без любовта но Солор, тя не иска да живее. Всички са потресени, а Солор е сломен, защото осъзнава степента на своето предателство към истинската любов.   

 

Второ действие

 

Солор дълбоко страда. За него животът е спрял. Изморен от мъка и разкаяние, той се стреми към своята любима с цялата си душа, усеща нейното невидимо присъствие. Тя се явява пред замъгленото му съзнание и той тича в порива на своите чувства след този образ, виждайки сенките, слизащи от небесните висини. Никия идва при него. Танцът им е изпълнен с нежност и тъга, с любов. Никия е само безплътна сянка и скоро си отива в небесните селения.

Солор остава сам, съкрушен, изгубил смисъла на своя живот.

Жестокостта на самолюбието и силата на всевластието са обрекли на смърт една чиста любов.


Алойзиус Лудвиг Минкус (1826-1917) е австрийски балетен композитор, виртуозен цигулар и диригент.  В Русия първоначално той е поканен като концертмайстор на домашния  оркестър на княз Юсупов. По-късно, привлечен от дирекцията на имперските театри в Санкт Петербург, дълги години той остава да живее и работи в Русия.

Известен е преди всичко с творчеството си като композитор на балетна музика. През дългата си кариера работи с известния балетмайстор Мариус Петипа (1818-1910), който е хореограф на много от неговите творби. Продължителното им творческо сътрудничество допринася съществено за развитието и световното утвърждаване на руската балетна школа. Сред най-известните произведения  на Минкус са балетите „Ручей“, 1866 (съвместно с композитора Лео Делиб), „Дон Кихот“ (1869), „Камарго“ (1872) и „Баядерка“ (1877). Автор е на 16 балета и на множество преработки на съществуващи балетни творби.


Баядерка (La Bayadère) по музиката на Лудвиг Минкус е поставен с класическата хореография на френския балетмайстор Мариус Петипа по либретото на руския либретист Сергей Худеков.  Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари  1877 година. 

 

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции