Държавна опера Русе Държавна Опера - Русе
Разширено търсене

Аида

Опера
зала Опера • 19 декември 2018 19:00
Постановка

Композитор
Джузепе Верди
Либрето
Антонио Гисланцони
Режисьор
Марко Катена
Сценография
Марко Катена
Костюми
Салваторе Русо
Диригент
Хирофуми Йошида
Хореография
Зорница Петрова
Участват

Царят на Египет
Резюме

Откриване на Фестивал "СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ" 2023. Спектакъла се посвещава на художника Иван Савов.

Съдържание

Либрето – Антонио Гисланцони

 

Първо изпълнение: 24 декември 1871 година, Кайро
Първо изпълнение в България: 1914 година, Оперна дружба, София                 

Първо изпълнение в Русе: 20 декември 1959 година, диригент –  Ромео Райчев, режисьор – Йон Рънзеску.

Кратко съдържание:

Действието се развива в Менфис и Тива във времената на фараоните.

Първа картина

Зала в двореца на фараона.

В поверителен разговор Рамфис, върховният жрец на Египет, съобщава на Радамес за неизбежната война с Етиопия. Богинята Изида е посочила на жреца кой ще  поведе египетските войски срещу етиопците и сега той отива да съобщи името му на фараона. Младият военачалник се надява, че богинята е посочила именно него. Той е влюбен в етиопската принцеса Аида, която е робиня в царския дворец и се надява, че след като донесе победа, ще може да я освободи. 
Влиза дъщерята на фараона – Амнерис. Тя отдавна е влюбена в Радамес, но мъчителните съмнения, че той обича друга, не я напускат. В залата влиза и Аида. Виждайки смущението, обхванало Радамес, Амнерис разбира, че робинята Аида е нейната съперница.

Фанфари обявяват влизането на фараона и Рамфис, последвани от жреците и военачалниците. Вестителят съобщава тревожна вест –  етиопците вече нахлуват в египетските земи, предвождани лично от техния цар Амонасро. Фараонът и Рамфис разпалено призовават незабавно да започне война. Рамфис оповестява и решението на Изида – Радамес е посочен за предводител на египетската армия. Всички го изпращат, заклевайки го да се завърне победител. Влюбеното сърце на Аида е объркано. Победата на нейния любим би означавала погром над нейния баща и над народа ѝ.

Втора картина

В храма.

Върховната жрица се моли за победа на египтяните. С тържествен ритуал Радамес е официално определен за предводител на войските и му е връчен осветеният в храма победоносен меч.

Трета картина

В покоите на Амнерис.

Радамес вече е победил вражеските пълчища на етиопците и Амнерис заедно със своите робини се подготвя за неговото триумфално посрещане. Тя все още е обхваната от съмнения относно чувствата между Радамес и Аида. Влиза Аида и Амнерис заповядва всички да излязат. Тя лесно се уверява в чувствата на Аида към Радамес, след като коварно я излъгва, че той е загинал в битката и вижда нейната покруса. Амнерис разгневена заявява, че тя самата обича Радамес и започва да обмисля отмъщение. Фанфари известяват завръщането на победителите, а Аида се моли на боговете да помогнат на любовта ѝ.

Четвърта картина

Площад пред портите на град Тива.

Народът посреща триумфално Радамес и предвожданите от него войски. Победителят Радамес е увенчан от Амнерис с венеца на победата. Като най-ценна плячка за фараона на Египет са въведени група етиопски пленници. Сред тях Аида с ужас разпознава и своя баща – царят на етиопците Амонасро, който успява незабележимо да я предупреди да не го предава. Той се представя като помощник на етиопския цар, загинал в боя и отправя гореща молба за милост към пленниците – сега съдбата е  неблагосклонна към тях, но някога това може да се случи и с египтяните. Жреците настояват за смърт, но Радамес също пожелава пощада – след като е загинал царят Амонасро, за победените вече няма никаква надежда, а за Египет опасността е унищожена. Фараонът се съгласява и дава на победителя Радамес за награда ръката на дъщеря си Амнерис, като му обещава в наследство и престола на Египет. Радамес и Аида са сломени от това решение. Народът още по-възторжено прославя победителя Радамес. 

Пета картина

Край брега на Нил, до храма на Изида.

Амнерис трябва да прекара нощта преди сватбата с Радамес в храма на Изида, където я въвежда жрецът Рамфис.
Към храма се приближава и Аида, за да се срещне за последен път с Радамес, но изненадващо там е и баща ѝ Амонасро. Той иска Аида да научи от Радамес откъде ще минат египетските войски, но тя отказва. Разгневеният баща я проклина, казвайки, че тя вече не е негова дъщеря, а е само една жалка робиня на фараоните. Безсилна пред бащиния гняв, Аида се съгласява. Пристига Радамес, а Амонасро се скрива, за да подслуша разговора им. Аида умолява любимия си да избягат заедно. Те могат да бъдат щастливи далеч от Египет в нейната родина. След дълги колебания той приема. Като определя пътя на тяхното бягство, Радамес несъзнателно издава прохода, по който ще минат египетските войски. В същия момент се показва Амонасро и разкрива самоличността си. Радамес с ужас разбира, че неволно е извършил предателство. На излизане от храма Амнерис и Рамфис виждат Радамес с етиопските врагове Аида и Амонасро и стават свидетели на предателството. Рамфис повиква стражата. Аида и Амонасро успяват да избягат. Радамес се предава доброволно.

Шеста картина

Зала в Храма на правосъдието.

Амнерис заповядва на стражите да доведат Радамес. Тя предлага той да отрече всички обвинения, за да бъде спасен. Гордият воин не приема, защото макар и неволно, той е предал родината си. Единствената му утеха е, че Аида е успяла да се спаси и е жива. Той е отведен и е подложен на съд от Рамфис и жреците. Радамес изслушва обвиненията им, но отказва да отговори. Присъдата на жреците е смърт, при това трябва да бъде зазидан жив в гробницата. Амнерис проклина жестоките жреци и се обвинява, че тя сама е хвърлила Радамес в ръцете им.

Седма картина

Във вътрешността на храма, под който се намира подземието-гробница.

Зазидан жив и очакващ смъртта, Радамес не спира да мисли за своята любима. Той вярва, че Аида е далеч и вече е в безопасност. Неочаквано тя излиза из тъмнината на подземието. Аида се е скрила там, след като е научила за страшната присъда. Тя иска и в смъртта да бъде заедно с любимия си. Не след дълго тя издъхва в ръцете на Радамес, а горе в храма над гробницата, плачейки, Амнерис се моли на богинята Изида.

Свържете се с нас

Каса Опера
тел: 082825037; 082825042
мобилен:
email: sales@ruseopera.com
Работно време каса

Понеделник - петък 10:00 - 18:30 часа
в дни със спектакли до 19:00 часа

Бюлетин

Абонирайте се за получаване на новини и специални промоции